Szabó Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ LAJOS, a gazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szeretném tájékoztatni önöket arról, hogy a gazdasági bizottság az 1994. évi pótköltségvetési törvényjavaslat általános vitájának szakaszában beérkezett módosító indítványokat, azokból is a bizottság hatáskörébe tartozókat áttekintette, részletesen megvitatta. Engedjék meg, hogy a bizottsági ülésen elhangzottak összegzésével most csak néhány, tipikusnak ítélhetõ alapkérdéssel ismertessem meg önöket.

(19.20)

Tipizálva a módosító indítványokat négy nagyobb témacsoportba sorolhatom azokat.

A tárgyalt módosító indítványok egyik csoportjába tartozók a törvényjavaslat szövegpontosításának szándékával fogalmazódtak meg, azzal a céllal, hogy a gyors benyújtás miatt elvétett hibák kijavításra kerüljenek, az intézkedések konzisztenssé, egyértelmûvé, félreérthetetlenekké váljanak. Természetesen az ilyen módosító indítványok elfogadását támogatta a gazdasági bizottság.

Egy második csoportba azok a tartalmi, érdemi szempontból hangsúlyos módosító indítványok sorolhatók, amelyek a nagy vitát kiváltott 8. § (3) bekezdésének elhagyását javasolták. Ezt a korrekciós igényt a parlamenti képviselettel rendelkezõ valamennyi párt - tehát nemcsak az ellenzék, hanem a kormánykoalíció is - megfogalmazta módosító indítványában.

A gazdasági bizottság tagjai is úgy ítélték meg, hogy a költségvetési elõirányzatok közötti átcsoportosítás a törvény funkciójával ellenkezõ felpuhuláshoz vezetne, amit célszerûtlen és indokolatlan lenne megengedni, hiszen a költségvetési törvény egyik fõ kötelme éppen az államháztartási törvényben nevesített egyes elõirányzatok kereteinek szigorú betartása. Ezért dr. Torgyán József, dr. Szabó Iván, Mádi László, Csépe Béla képviselõ urak és Szilágyiné Császár Terézia képviselõ asszony, továbbá dr. Rott Nándor, Gaál Gyula képviselõ urak által javasoltakat, azaz a 8. § (3) bekezdése elhagyását a gazdasági bizottság is javasolja.

Képviselõtársaim! A módosító indítványok harmadik, ugyancsak tipikusnak mondható csoportjában az elhúzódó parlamenti jóváhagyás miatt szükségessé váló határidõ-módosítások korrekcióját kezdeményezték. Perdöntõ tény, hogy október 1-jétõl a tervezett intézkedésekre már nem kerülhet sor, tehát ezeknek a javaslatoknak az elfogadását is nyilvánvalóan támogatta bizottságunk. Minthogy kifutottunk a tervezett határidõkbõl, azokat vagy novemberre, vagy decemberre kell módosítani. Ebbe a témacsoportba sorolunk még olyan módosító indítványokat is, amelyek egyes, a pótköltségvetésre is hatást gyakorló intézkedések megváltoztatása miatt szükségessé vált korrekciókat fogalmaztak meg. Ilyen, csak a példa okáért: az év végi tervezett, de a jövõ évre halasztott energiaár-változás, ennek költségvetési vonzata, a kompenzációra tartalékkeret rendezése. De ide sorolható az az indítvány is, amely a világkiállítással kapcsolatos parlamenti döntés hiánya miatt a törlésre javasolt, meghiúsuló Világkiállítási Alap befizetési kötelezettségét elõíró törvényjavaslat-cikkelyt is érinti.

Számtalan mérlegelendõ javaslat érkezett a fejezeteken belül elõirányzott átcsoportosításokra, módosításokra is. Ezek egy részét azért indokolt méltányolni, mert nem lesz a kormánynak módja, hogy ezeket saját hatáskörében rendezze.

E módosítások egy részével a gazdasági bizottság is egyetért, különös tekintettel arra, hogy ezek többségükben a központi költségvetés pozícíóját érintetlenül hagyják.

Tisztelt Országgyûlés! Mindezekre figyelemmel a gazdasági bizottsági döntést nagymértékben motiválta, hogy a törvényjavaslatban foglalt intézkedések és az elfogadásra ajánlott módosító indítványok a kormány gazdaságpolitikai irányvonalával nem ellentétesek, illetve az 1995. évi gazdaságpolitika megvalósításához szükséges feltételek kialakítását szolgálják. Kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslat elfogadását támogatni szíveskedjék. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage