Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mezõgazdasági bizottság a múlt hét szerdán tartott ülésén megvitatta a pótköltségvetéshez addig az idõpontig benyújtott módosító indítványok közül mindazokat, amelyek a feladatkörét érintették. Ezek sorából - számuk összesen tizenhat volt -, egy indítványt támogatott, három olyan indítványt talált, amelyhez csatlakozó módosító formában támogatását nyújtotta, s ezen túlmenõen a bizottsági ülésen két önálló bizottsági indítványt is megfogalmazott.

A többi elutasított, már a bizottságban támogatást nem nyert indítvány közül elsõsorban azt kell kiemelni, hogy nem támogatta a bizottság azokat, amelyek az eredeti költségvetési törvényben szereplõ tételek helyreállítását célozták, anélkül azonban, hogy megjelölték volna hozzá a forrásokat. Nem támogatta továbbá azokat az indítványokat sem - egészen pontosan egy ilyen indítvánnyal találkoztunk, amelyik bár látszólag az agrárium érdekeibe vágó exporttámogatási tétel kibõvítését célozta: ezt nem tekintette olyannak, amely miatt külön kellene módosítani a pótköltségvetést.

A támogatott indítványok közül kettõ a bevételeket csökkenti, ezek nagyságrendje mintegy 200-250 millió forint, két fogyasztóiadó-emelés csökkentése, illetõleg -növelés késõbbre halasztása a bor, illetõleg a vágott dohány esetében. Ezt a bevételcsökkenést a bizottság nem tartotta indokoltnak ellentételezni.

Az elfogadott négy módosító indítvány mindegyike olyan, ami mellé megjelölte a megfelelõ fedezetet, forrást is. Ezek sorából, úgy gondolom, hogy a vita mai szakaszán is érdemes szót ejteni a két önálló bizottsági indítványról, amelyek egyike az agrárkamarák 1994. évi felállásával, valamint mûködési költségeinek biztosításával kapcsolatos, a másik pedig a kormány által már egyszer kezelt aszályrendezés lehetõségét toldaná meg mintegy egymilliárd forinttal, amelynek fedezetéül a november 1-jétõl bevezetendõ vámok közül a le nem kötött vámokból eredõ mintegy egymilliárd forintos többletbevételt jelölte meg a bizottság.

Mindezeknek az elmondásával jelezni kívánjuk: változatlanul úgy gondoljuk, hogy ez a pótköltségvetés a kényszerek szülötte. Ebben a kényszerhelyzetben is azonban a kormány, illetõleg a pótköltségvetésen keresztül a parlament a lehetséges segítséget az agrártermelõknek meg kell hogy adja. Össszességében, a módosító indítványokkal, a pótköltségvetés elfogadását javasoljuk. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage