Benkõ András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BENKÕ ANDRÁS, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság az elmúlt szerdán megtárgyalta a bizottságra vonatkozó módosítási indítványokat. A bizottságban egyöntetû volt a vélemény, hogy az egyébként is nehéz helyzetben levõ területünket a pótköltségvetés még nagyobb gondok elé állítja, különösen a felsõoktatás vonatkozásában.

A bizottság tagjainak többsége az ország költségvetésének nehéz helyzetét megértve nem támogatta a módosító indítványok döntõ többségét. Az elutasított módosító indítványok száma 23, ezekbõl csak kettõ kapott kétharmados támogatást.

Három módosító indítvány nyerte el a bizottság támogatását. Szöllõsiné és Dobos Krisztina képviselõtársaink indítványozták, hogy az orosztanárok átképzésére állítsa vissza a pótköltségvetés az elvont 200 millió forintot. Szöllõsiné képviselõtársunk a forrást a doktoranduszképzés költségeinek ugyanilyen arányú csökkentésével látta megoldani. Mivel az említett képzésben résztvevõk száma jelentõsen csökkent, az átcsoportosításnak a bizottság nem látta akadályát.

Ugyancsak támogatta a bizottság Tóth Pál indítványát a kisebbségi intervenciós keret 20 milliós emelésére. Enélkül ugyanis veszélybe kerülne több mûködõ kisebbségi tevékenységi forma.

Támogatta még az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság, valamint Dobos Krisztina javaslatát a Gandhi Alapítvány elõirányzatának 12 milliós felemelésére, mert az elvonás Európa egyetlen cigány gimnáziuma mûködését sodorná veszélybe. Az iskolát ugyanis a Gandhi Alapítvány mûködteti.

Mindhárom módosító indítványt az elõterjesztõ képviselõje támogatta.

A bizottság javasolja a pótköltségvetés elfogadását. Köszönöm szépen a szót. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage