Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm az elismerõ tapsot az MSZP, a kormányzati oldalról.

Engedjék meg, hogy a közelmúltban az Új Magyarországban megjelent azon hírrel kapcsolatban fejtsem ki a Független Kisgazdapárt és a magyar vidék aggodalmát, miszerint egyesek helyénvalónak látnák a termõföld idegen kézre adását.

Én úgy gondolom, hogy aki visszaemlékszik a földtörvény benyújtása elõtti politikai vitákra, arra a kétségbeesésre, amellyel az egész ország lakossága megmozdult a földtulajdon idegen kézre adása ellen, annak nem kell különösképpen indokolnom, hogy milyen nyugtalanságot váltott ki most ez a hír nemcsak a magyar vidékben, hanem minden hazáját szeretõ magyarban. Miért?

A privatizált gyárak esetében lényegében bérmunkás helyzetbe került a magyar munkásság. Azzal, hogy az élelmiszeripar 70-80 százaléka idegen kézre került, megbénult az élelmiszeripar, illetõleg adott esetben olyan helyzetbe került, amikor a kritikus helyzet elkövetkezvén, megbénulhat a magyarság számára az élelmiszeripar.

A 20-30 százalék maradvány a lényegét tekintve ugyancsak teljes egészében áll, hiszen elkezdték a felszámolást, ami tulajdonképpen egy burkolt privatizáció. Ha ehhez most a termõföld is idegen kézre kerülhet, akkor higgyék el, minden túlzás nélkül állítom, cselédsorba kerül a magyarság.

Tehát itt az a pont, ahol a Független Kisgazdapárt országos elnökeként és frakcióvezetõjeként ki kell jelentenem, a Független Kisgazdapárt semmilyen körülmények között nem venne tudomásul egy ilyen helyzetet. Ebben az esetben népszavazást kezdeményezne, és az ország lakosságát mozgósítaná a magyarság gyökerét elszabdaló törekvések megakadályozása érdekében.

Tessék tudomásul venni, hogy a földtulajdon nemzetmegtartó erõ, ahhoz hozzányúlni nem lehet.

A felszólalás aktualitását az Új Magyaroszág 1994. október elsejei cikke adja, amely "MDF-SZDSZ egyetértés a külföldi földtulajdonlásról" címszó alatt jelent meg, és úgy tudom, hogy két nappal ezelõtt a lényegét tekintve megismételte Raskó Györggyel mindazt, ami a cikkben található.

Juhász Pál nem egyszerûen mint Juhász Pál - és ezért kértem szót -, hanem az SZDSZ szakértõjeként fejtette ki, hogy bizonyos, szerinte garanciálisnak látszó feltételek teljesülése esetén, akár száz százalékos külföldi tulajdonlást is lehetõnek lát a termõföldek esetében. Sõt, nemcsak egyszerûen lehetõséget lát erre, hanem ezt kívánatosnak is jelezte.

Raskó György továbbment ezen. Olyan kifejezést használt, ami végül is a kisgazdapárt frakcióját a napirenden kívüli felszólalásra ösztökélte. Raskó György kijelentette, hogy végre szakítani kellene az "édes magyar föld" elképzeléssel. Adjuk idegen kézre az édes magyar földet.

A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának elnökeként kijelentem, hogy mi az ilyen megközelítést nemzetellenes bûntettnek tekintjük, tiltakozunk az ellen, hogy az édes magyar földrõl ilyen hangon merjen bárki nyilatkozni. A Független Kisgazdapárt megfelelõ eljárást fog kezdeményezni Raskó Györggyel szemben, mert úgy gondoljuk, hogy az édes magyar földhöz senki hozzá nem nyúlhat. (Zaj.)

Engedje meg Raskó György, hogy kijelentsem a Kisgazdapárt nevében: mi az édes magyar földben szeretnénk nyugodni és nem engedjük, hogy õ idegeneknek adja. Köszönjük a türelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage