Hajdú László Tartalom Elõzõ Következõ

HAJDÚ LÁSZLÓ, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A környezetvédelmi bizottság megtárgyalta az elõterjesztést, és általános vitára alkalmasnak tartja - ezt az elején szeretném leszögezni.

Két olyan kérdés merült fel a bizottság ülésén, amelyrõl úgy gondolom, hogy a Házat tájékoztatnunk kell.

Az egyik konkrétan a cél- és címzett támogatások folyósításának kérdése. A vita kapcsán fölmerült: azok az önkormányzatok, amelyek elnyerik a cél- és címzett támogatást, igen jelentõs pénzt veszítenek, illetve a pénzintézetek, amelyek a pénzeket folyósítják, jelentõs százalék fejében kezelik a számlák tételeit. Egy példát említek: egy 230 millió forintos céltámogatás esetén a pénzintézet - egyébként választhat az önkormányzat a különbözõ variációk közül, hogy hány napos teljesítéssel fog ez megtörténni - 8 millió forintot vesz el ebbõl a pénzbõl. Csak jelzésképpen gondoltam a bizottsági vitából ezt megemlíteni.

A másik különösen a vízellátással, azon belül is elsõsorban a csatornaépítéssel kapcsolatos cél- és címzett támogatásra vonatkozik, ami a bizottsági ülésen úgy merült fel, hogy pénzügytechnikailag határozzák meg, mit jelent a "fõgyûjtõ", ami egyébként szakkérdés. Pénzügyileg dönti el az illetékes hivatal, hogy ez most fõgyûjtõnek számít vagy mellékgyûjtõnek, és ennek megfelelõen határozzák meg a támogatási százalékot. Gyakorlatilag egy budapesti fõgyûjtõnek nem számító csatorna egy vidéki, megyei városban fõgyûjtõnek számít. Ez azért került megemlítésre, mert Budapest vonatkozásában hátrányos megkülönböztetésnek tûnik.

Befejezésül: bizottságunk az elõterjesztést általános vitára alkalmasnak tartja. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage