Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A tervezet írásbeli indokolásában foglaltakkal egyetértünk; számunkra nagyon fontos a munkanélküliek gondjain segíteni, a mezõgazdaságban különösen. És erre fel kell használnunk minden lehetõséget, a Mezõgazdasági Fejlesztési Alapot is.

El kell azonban mondanom, hogy a képviselõ úr által beterjesztett országgyûlési határozati javaslat nem arról szólt és nem arról szól, mint amit most a szóbeli indokolásában elmondott. A beterjesztett országgyûlési határozati javaslatban szó sincs arról, hogy honnan, milyen alapból kell vagy lehet elõteremteni ezt az 500 millió forintot, úgyhogy az indokolásával a beterjesztett javaslat egyáltalán nem hozható szinte összefüggésbe sem.

A javaslat arról szól, hogy a Mezõgazdasági Fejlesztési Alap odaítélésekor elõnyben kell részesíteni a munkanélkülieket. Ezzel egyetértünk, de ez a javaslat nem jelent semmilyen megoldást erre, mert a Mezõgazdasági Fejlesztési Alap - amelyikben sajnos nincs pénz, amelyikben sajnos 4 milliárd forint adósság van, mert az elõzõ félévben a rendelkezésükre álló keretnél ennyivel többet költöttek el, akik dönthettek - erre nem nyújt fedezetet.

Egyetlenegy javaslata elfogadható a szóbeli indokolásban a pénzteremtésre, hogy a jogtalanul felvett mezõgazdasági fejlesztési alapokat vissza kell fizettetni.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy több mint 40 millió forint visszafizetésérõl rendelkeztem, eddig ennyirõl állapítottuk meg, hogy jogtalanul került felvételre, és három megyében megkezdõdött a felülvizsgálata. Sajnos úgy tûnik, több esetben elõfordul, hogy nem jól használták fel.

Másrészt nem jelent a beterjesztett javaslat megoldást erre a problémára azért sem, mert ha az idén nem tudjuk ezeket az alapokat feltölteni, 1995-tõl az alapok rendje, a juttatás feltételei megváltoznak, és természetesen az új szabályozással kell összhangba hozni a mezõgazdasági fejlesztési alapok juttatását.

Mi arra készülünk, hogy 1995-ben is támogatjuk a mezõgazdasági fejlesztéseket és figyelembe vesszük az új szabályozás során a foglalkoztatási gondokat is, ilyen határozat nélkül is. És természetesen nemcsak a foglalkoztatási gondokat, hiszen a munkanélküliség, a vidéki munkanélküliség megoldása ennél sokkal nagyobb összegeket és sokkal több figyelmet érdemel.

Ezért a beterjesztett határozati javaslat elfogadását nem támogatjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage