Karl Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KARL IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Számomra tényleg egy új, nehéz lehetõség nyílt meg ma azzal, hogy kormánypárti képviselõként egy ilyen újdonság keretében kérdezhetek a kormány szocialista párti pénzügyminiszterétõl.

Azt hiszem, elöljáróban el kell mondanom, talán nem fogok tudni olyan magas ívû feszültséget kiváltani, mint az elõbbi Fideszes hozzászólás, de õszintén remélem, hogy az a kérdés, amit fel szeretnék tenni, legalább annyira közérdeklõdésre tart számot.

A múlt héten volt a Nemzetközi Valutaalap közgyûlése Madridban. Ezen a közgyûlésen részt vett Békesi László pénzügyminiszter úr is, természetesen a magyar küldöttség más tagjaival együtt. Általában is úgy gondolom, hogy az ilyen típusú nemzetközi pénzügyi értekezleteknek nagy jelentõségük van a világ számára, és ebben a helyzetben ma Magyarország számára is igen nagy jelentõséggel bírnak. Már csak azért is, mert egy olyan megállapodáscsomag kidolgozása folyik a napokban, hónapokban, melyeknek a jövõre vetített elõrelátó vonatkozásai - számunkra legalábbis - nagyon jelentõsek lehetnek.

Két szempontból gondolom ezt a kérdéskört fontosnak. Az egyik ilyen szempont, hogy új kormány van egy új típusú gazdaságpolitikával, és ehhez az új kormányhoz a nemzetközi pénzintézetek viszonya alapvetõen meghatározó. Ez nyilvánvalóan a külföldi befektetõk számára is egy jel, egy biztonság, aminek megítélése nem lehet közömbös.

A másik az, hogy a '95-ös költségvetés elõtt állunk, illetve a hároméves gazdaságpolitikai program kidolgozása is most kerül sorra.

Éppen ezért kérdezem a miniszter úrtól, hogy végül is ezen a megbeszélésen milyen eredményt sikerült elérni és ennek a számunkra, az ország számára milyen következményei lesznek a jövõben? Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage