Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Kedves Képviselõ Úr! A közgyûlés általános világgazdasági megállapításaival a sajtó bõven foglalkozott, nyilván a kétoldalú tárgyalások eredményei lehetnek érdekesek és informatív jellegûek.

A mi szándékunk az volt, hogy folytassuk a néhány héttel ezelõtt Budapesten megkezdett tárgyalásokat. Erre alapot a kormány '95-ös gazdaságpolitikai programjának és költségvetésének irányelvei szolgáltattak.

Az általános megállapítások - sorozatos tárgyalások után - a következõk. Magyarország gazdasági teljesítményei az elmúlt években aggodalomra adnak okot, mindenekelõtt a külsõ és belsõ egyensúly drasztikus romlása miatt.

A második megállapítás: olyan egyensúlyrontó gazdaságpolitika, amely az elkövetkezendõ években a belsõ és külsõ nettó adósságállományt növeli, nem finanszírozható.

A harmadik megállapítás: a tárgyalásokat folytatnunk kell és folytatni lehet. Közeledtek az álláspontok. Három héttel ezelõtt Budapesten még egészen teljesíthetetlen egyensúlyi követelményeket támasztott a Nemzetközi Valutaalap, ezek ma sokkal közelebb állnak a mi számítási anyagainkhoz, de természetesen nem elégségesek ahhoz, hogy a megállapodás létrejöjjön. Ez a kinti tárgyalások során nem is volt cél.

A legfontosabb végeredményeket mondom: Magyarország számára kulcskérdés, hogy jövõre az államadósság nélkül számított belsõ költségvetési hiány ne legyen nullánál nagyobb, a folyó fizetésimérleg-hiány akkora legyen, amennyit az adott évben a tõkebevonásokkal finanszírozni lehessen és megtartsa vagy növelje az ország versenyelõnyét az exportõrök javára és az import terhére. Erre van lehetõség, kemény munkát igényel, elsõsorban a reformok végrehajtását.

A tárgyalások folytatódnak a jövõ héten Budapesten. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage