Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Tisztelt Belügyminiszter Úr! A múlt csütörtökön avattuk Hódmezõvásárhelyen néhai Grezsa Ferenc irodalomtörténész professzornak, a város díszpolgárának mellszobrát, a Batthyány Gábor Református Gimnázium tudós-sétányán.

(14.40)

Ez intézménynek Grezsa Ferenc, a híres Németh László-kutató 17 éven át volt tanára és igazgatója, rendkívüli megbecsülést élvezve a város közönsége körében életmûvével.

Néhány nappal az avatás után vandál tettesek a szobrot ledöntötték, és szétverték.

Kérdéseim a következõk:

Van-e tudomása a miniszter úrnak az otromba, brutális rombolásról? Ha van, kérdezem, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában felmerült-e politikai motívum, mert a város a minõsíthetetlen, brutális tett miatt elemi felháborodást érez. A város úgy érzi, hogy egyértelmûen politikai motivációk jelennek meg a tett mögött. A város egy része úgy érzi, hogy egy megfélemlítési akcióról van szó, és nem a végrehajtó kezet hibáztatja, hanem azt a mohó revansvágyat, s azokat a restaurációs törekvéseket, melyeket a jelenlegi belpolitika retorikája indukál a médiában.

Kérem a miniszter urat, válaszában kitérni szíveskedjék ezekre a feltételezésekre is a város, Hódmezõvásárhely lakosságának megnyugtatása érdekében.

Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage