Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tudom, hogy ez nem egy könnyû pillanat, mert egymás mellett ül a honvédelmi miniszter úr és a pénzügyminiszter úr, és a kérdésem a hivatásos állomány és a honvédségi közalkalmazotti állomány helyzetének javítására vonatkozik, annál is inkább, mert a kormányprogram XIV. részében, annak is a III. fejezetében ez úgy szerepel, hogy az elsõrendû feladatok között említi, s a megfogalmazásában e feladatcsokrot úgy szabja meg, hogy az anyagi helyzet javításának lehetõségét a védelmi kiadásokon belüli megtakarításokon, átcsoportosításokon alapuló intézkedések elõkészítése és végrehajtása kell hogy biztosítsa.

(15.30)

Természetes, hogy az elmúlt közel három és fél hónap idõtartama alatt mind a hivatásos állomány, mind pedig az õket közvetlenül érintõ kör nagy figyelmet szentelt azoknak a tájékoztatóknak, bejelentéseknek, amelyek a jelenleg, illetve a közeljövõben a programban elõírt vagy a programban jelzett feladatok végrehajtását tükrözik.

Az elõzõ kérdésemre adott válasz szerint a védelmi kiadások költségvetésének reálértékét az 1994. évi bázison kívánják megõrizni, és ez a nemzeti össztermék 1,77 százalékát jelenti. Erre vonatkozóan több helyen elhangzott nyilatkozatok alapján tudjuk: a fegyveres erõk, ezen belül a Magyar Honvédség, mûködõképességük határára értek - így végtelenül nehéz a helyzetük. És én a magam részérõl nem találtam a pótköltségvetésben, hogy hol vannak azok az átcsoportosítási területek, amelyekkel ez megoldódik. Pillanatnyilag nem ismerem, melyek azok az alapvetõ koncepciók, melyek alapján 1995-ben ez teljesíthetõ.

Engedjék meg, hogy a Honvéd újság legfrissebb számából egy örömteli tájékoztatást felolvassak: "Kínában, Mongóliában és Indonéziában ismertté vált, hogy a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatást adott az új honvédelmi törvényrõl, a kormányprogramban a honvédelmi tárcára kiszabott feladatokról, a honvédelem elõtt álló legfontosabb teendõkrõl, a Magyar Honvédség helyzetérõl, a haderõreformmal kapcsolatos elképzelésekrõl."

Kérdésem tehát az interpelláció kapcsán itt most kettõs. Ha már ott ismerik - bár mi kínaiul még nem tudunk -, akkor mi az elképzelés, ezeket a beígért javításokat a válságkezelõ program keretén belül milyen intézkedésekkel tervezi a minisztérium, illetve mikor várhatók ezek az intézkedések. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage