Lezsák Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Belügyminiszter Úr! A rendõrség általános helyzetének romlása - vagyis megint a pénz. Bár nem ül a pénzügyminiszter úr mellett, a koalíció útjai kifürkészhetetlenek, s lehet, hogy elõbb-utóbb majd egymás mellett ülnek... (Derültség a bal oldalon.)

Megint a pénz, ami mind a rendõrkapitányságokról, mind a pótköltségvetésben, az elõterjesztett törvényjavaslatban jelzettekben nagyon hiányzik. Megnyilatkozásaiban, belügyminiszter úr, az elmúlt hetekben többször megerõsítette, hogy mind az Antall-, mind a Boross-kormányzat a parlament jelentõs részének támogatásával, a Belügyminisztérium tisztviselõivel, a rendõri vezetéssel együtt rendkívüli erõfeszítéseket tett annak érdekében, hogy erõsödjék a rendõrség munkájának színvonala, hatékonysága. Szintén többször elismerte ön azt is, hogy a lehetõségekhez képest korszerûsödött a technikaieszköz-állomány, növekedett a rendõri létszám, a rendõrõrsök száma, a képzés színvonala.

Az október elején hatályba lépett rendõrségi törvény egyértelmû jogokkal és meghatározott kötelezettségekkel egyértelmûvé tette a rendõrök munkáját. Az idei költségvetés, bár nem elegendõ, de az ország teherbíró képességéhez viszonyítva kiemelt összegeket biztosított a rendõri munka mûködéséhez, a bûnüldözésre, a közbiztonság javítására. Azt kell tapasztalnunk, hogy a pénzügyminiszter úr által elõterjesztett pótköltségvetés ezen a területen is felesleges, és minden bizonnyal elkerülhetõ mûködési zavarokat okoz.

Túrós András, az ORFK közbiztonsági fõigazgatója mondta a következõt: "A rendõrség valóban rendkívüli nehézségekkel küzd, s ezek következményei ma beláthatatlanok. Az viszont bizonyos, hogy a testület a jelentõs elvonások dacára mûködni fog, a rendõr megkapja a fizetését, de még benzinre is jut majd."

Ezek rendkívül fegyelmezett mondatok, azonban ön is jól tudja, hogy a rendõrkapitányságok - akár a megyeiek, akár a városiak - a mûködésképtelenség határára jutottak el, s ami egyre erõsödõ meg nem értést okoz: hogy elmarad a rendõrök tizenharmadik havi illetményének a kifizetése. Jól tudom, hogy ezt áttették januárra, azonban 1976 óta természetes volt az, hogy decemberben kapják meg ezt a tizenharmadik havi illetményt.

Ezekkel kapcsolatban kérem a tájékoztatóját. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage