Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Konkrét kérdéseinek sorrendjében fogok válaszolni.

Az elsõ állítása: az államigazgatásban történt elbocsátások mértéke messze meghaladja azt az arányt, amelyet egy kormányváltozás indokol. A minisztériumi, kormányzati igazgatásban hétezer fõ dolgozik, a kormányváltozás kapcsán 123 cserére került sor, beleértve a minisztereket, államtitkárokat, címzetes államtitkárokat. Ez 1,8 százalék. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(16.10)

Második tétel: politikai szempontok alapján összeállított új vezetõgarnitúra kinevezésének végrehajtását követeli erõteljes nyomással az ÁV Rt. volt vezetése részérõl. 1994. július 1-jétõl szeptember 30-áig, tehát ez alatt a három hónap alatt, amióta a kormány mûködik, az ÁVÜ és az ÁV Rt.-hez tartozó társaságok tisztségviselõi állományában, beleértve az igazgatótanácsokat, felügyelõbizottságokat és a topmenedzsereket, 91 fõ cseréjére került sor. Az elsõ fél évben, az önök mûködése alatt 1207 fõ cserélõdött. (Nagy taps a bal oldalon.)

Mélyen egyetértek képviselõ úrnak azzal az igényével - és ezt csak megerõsíteni tudom -, hogy a kinevezéseknél a politikai kritériumokat mellõzzék, a kinevezés szempontjait csakis a szaktudás és a tehetség határozza meg - igen, ezért kell változtatásokat végrehajtani. (Derültség és nagy taps a bal oldalon.)

Bár képviselõ úr interpellációja mindenfajta politikai tapintat kötelezettsége alól felmentene, mégsem fogok visszaélni ezzel a helyzettel, de azért elmondom - és errõl ön nyilván jól tud, hiszen annak a kormánynak a tagja volt, amelynek idejében ezek a döntések megszülettek -, hogy az egykori MDF és részben a MIÉP, részben az önök soraiban ma is ott ülõ képviselõi közül ebben a pillanatban, mind a mai napig állami tulajdonú, többségû társaságok igazgatótanácsaiban, felügyelõbizottságaiban összesen 68 volt és jelenlegi országgyûlési képviselõ foglal helyet. Közülük... (Moraj a jobb oldalon. - Dr. Kónya Imre: És hány MSZP-s?!)... közülük... (Közbekiáltás középrõl: Halljuk a névsort!).., nagyon szívesen, ha lenne rá idõnk, felolvasnám ezt a névsort, itt van a kezemben. (Nagy zaj. - Közbekiáltások: Meghallgatjuk!) Meghallgatják? Kérem szépen! (Derültség. - Nagy taps a bal oldalon.) Megkérdezem az elnök asszonyt, kapok-e plusz három percet... (Nagy zaj. - Közbekiáltások: Igen! - Dr. Torgyán József: Megszavazzuk!) De leegyszerûsítjük a helyzetet... (Dr. Torgyán József: Nem kell!).., miként az elõbb megígértem egy adótájékoztató kapcsán, minden országgyûlési képviselõnek a listát tételesen el fogjuk... (Nagy zaj. - Közbekiáltások: Most! Most!) Elnök asszony...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage