Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke: Tisztelt Országgyûlés! Az írásbeli elõterjesztésben foglaltakat nem kívánom ismételni. Szóban csak annyiban kívánom kiegészíteni, hogy a képviselõ úrnak a mentelmi bizottság elõtt tett elõadására és a nyilvánosság elõtt tett megismételt nyilatkozataira tekintettel, szinte hatásköri túllépés veszélyével, a legfõbb ügyész úr útján beszereztük a nyomozati iratokat. Nem annak a vizsgálata céljából, hogy a nyomozás törvényes volt-e vagy nem, hanem kizárólag azt vizsgáltuk a nyomozati iratok alapján, hogy van-e valami nyom vagy olyan jel, amelybõl arra lehet következtetni, hogy az egész eljárás a képviselõ úr képviselõi tevékenységét veszélyeztetné és a munkájában zavarná.

Egyébként az írásbeli elõterjesztésbõl láthatóan ez egy 1993-as cselekmény. A képviselõ úr az eljárás során hivatkozott törvénysértésre is. Az iratokból megállapítható, hogy a rendõrkapitányság elõször megszüntette a nyomozást, majd saját hatáskörében újból elrendelte. Ezt minõsítette törvénysértõnek a képviselõ úr. Ez ellen viszont panasszal élt, és a gyöngyösi ügyészség a panaszt elutasította, mert a büntetõeljárásnak olyan szakasza alapján történt a nyomozás megszüntetése, melynek az újraelrendeléséhez nem volt szükség ügyészi eljárásra, hanem a rendõrhatóság saját hatáskörében a nyomozást újból elrendelhette.

Ilyen körülmények között, miután zaklatásra vagy zavaró jellegre utaló nyomot az iratok nem tartalmaznak, kizárólag a gyanú jellegére tekintettel javasolja azt a mentelmi bizottság, hogy mind a gyanúsított képviselõnek és az Országgyûlésnek is érdekében áll, hogy a körülményeket a hatáskörrel rendelkezõ bíróság tisztázza, és ezért a javaslat a mentelmi jog felfüggesztésére irányul.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage