Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a türelmet. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Igyekszem röviden szólni. A részletes vitában képviselõtársaim sok módosító javaslatot tettek a Népjóléti Minisztérium fejezetét érintõ elvonások törlésére. Megértve és megköszönve aggodalmukat, el kell mondanom, hogy a másfélmilliárdnyi elõirányzat-csökkentés ugyan minden szociális érzékenységû és a képviselõi mellett orvosi lelkiismerettel is rendelkezõ számára fájdalmas, de nem érinti az egészségbiztosításból finanszírozott mûködési költségeket. Ezért az elvonás miatt, tisztelt képviselõtársaim, önmagában nem kell bezárni kórházi osztályokat és nem marad el mûtét. És azt gondolom, hogy kár a sajtóban, vagy akár a vasárnap reggeli rádiómûsorban a debreceni gyermekklinika panaszát ezzel a zárolással összefüggésbe hozni, hiszen a gyermekgyógyászati osztályok, az intenzív osztályok finanszírozási gondjai rendszerjellegûek. És hogy 1993-ban nem kellõ kiérleltséggel bevezetett, örökölt különbségekre épülõ, azokat elfogadó és konzerváló pénzellátási rend következményei.

A tisztánlátás érdekében kell elmondanom azt is tisztelt Országgyûlés, hogy például a szívsebészet fejlesztésétõl elvonásra javasolt 95 milliót nem a mûtétekhez használt importanyagoktól, szívbillentyûktõl, szívkatéterektõl kell megspórolni. A kormányzat a Pécsi Orvostudományi Egyetemen tervezett új szívcentrum beruházási keretébõl javasolja azt a részt elvenni, amelynek idei elköltése az elõkészületek lassúsága és gyengesége miatt nem garantált. Az AIDS-program támogatását is azért lehet mérsékelni, mert költségvetésen kívüli forrásból, így például svájci támogatásból megfelelõ elõirányzat áll rendelkezésre a megelõzés, az óvszerreklám költségeire, és szerencsére a hazai AIDS járványügyi helyzet sem indokol rendkívüli átcsoportosításokat ezen a területen.

Ami a családvédelmi hálózat indításától visszavonni javasolt 30 milliót illeti, itt nem arról van szó, hogy a semmibõl kell egy új szolgálatot most létrehozni, hiszen a magzatvédelmi törvény végrehajtásának a folyamatában megszervezõdött egy ütõképes, kiképzett védõnõket foglalkoztató családvédelmi rendszer, hogy a terhességük sorsában bizonytalan lányok és asszonyok számára szakszerû tanácsokat nyújtson. Ez a szolgálat minden ellenkezõ híreszteléssel szemben él, mûködik, eredményesen mûködik, de most a szolgálatnak a hálózattá fejlesztése szenved halasztást.

Tisztelt Országgyûlés! Sorolhatnám a példákat, és természetesen az igazsághoz hozzátartozik, hogy a népjóléti ágazat nem tombol jókedvében, hogy le kell mondania a pénzeszközei egy részérõl, néhány százalékáról. Mégis engedtessék meg, hogy a felesleges pánikkeltés kategóriájába soroljam azokat a megnyilvánulásokat, amelyek a tárgyalt módosítások miatt az egészségügy teljes összeomlásával riogatnak.

Amikor ismételten megköszönöm ellenzéki képviselõtársaim aggodalmait, hadd mondjam el azt, hogy olyan kereteket érint az intézkedéssorozat, amelyek 1994. évi elköltése megfelelõ szakmai programok hiányában nem garantálható, ezekre idén már nincs remény. Ugyanakkor nem lenne helyes ezeket az összegeket végleg elsiratni, és ezért inkább abban kérem az önök, a tisztelt Ház támogatását, hogy az indokolt szakmai programokat az Országgyûlés az 1995. évi költségvetés tárgyalásánál vegye figyelembe.

(18.30)

Végül legyen szabad utalnom arra, hogy az év végi leltárnál nem csupán a csökkenést kell számbavennünk. Arra gondolok, hogy ha a gyermekgondozási segély és a nyugdíjszerû ellátások emelése miatt a Népjóléti Minisztérium fejezetében az összes felhasználás az eredetileg tervezettet várhatóan 2 milliárd forinttal meghaladja, akkor - ha õszinték vagyunk - átcsoportosításról, mégpedig méltányos átcsoportosításról, és nem csupán egyoldalú restrikcióról kell beszélnünk. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage