Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány az 1994. évi pótköltségvetés keretében benyújtotta néhány olyan törvény módosítását is, amely a költségvetés elõirányzatainak megalapozását szolgálja.

T/13. és 14. szám alatt benyújtott módosító indítványaim ezekhez a törvényekhez kapcsolódnak és természetükbõl adódóan meglehetõsen száraz témák. S egyébként sem vagyok olyan szónoki képességekkel megáldva, mint a tegnap utolsónak szólt képviselõtársunk, aki az illetéktörvény vitája kapcsán briliáns húzással beszélt az egykori kommunista hatalomátvételrõl és a dohányzási szokásairól.

Tehát a T/13. számú módosító indítvány azt célozza, hogy a nem katalizátoros személygépkocsiknál is tegyük meg azt a hengerûrtartalom szerinti különbséget, amely a katalizátoros gépkocsiknál megvan. Ez célszerûen 1600 köbcentit jelent hengerûrtartalomban. Ily módon, ahogy a katalizátoros gépkocsiknál 0 és 10 százalék-pont különbség van az 1600 köbcenti alatti és a fölötti személygépkocsiknál, ugyanezt a nem katalizátoros gépkocsiknál is tegyük meg. Ez egy törvényharmonizálási lépés.

(18.50)

A másik módosító indítványom, T/14. szám alatt az üzemanyagok környezetvédelmi termékdíját egyértelmûsíti. A törvényjavaslatban alternatív forint per tonnás és forint per literes adómérték volt megadva. Miután a jövedéki szabályozásról szóló törvény egyértelmûen kimondja, hogy kõolajtermékeknél 15 Celsius fokra kompenzált térfogatban kell nyilvántartani ezen termékeket, így célszerû, ha ez egyértelmûen forint per literben van meghatározva.

Végül egy kapcsolódó módosító indítványt is benyújtottam, szintén a jövedéki szabályozásról szóló törvényhez. Ez azt célozza, hogy ma már forgalomban nem lévõ, szabványon kívüli termékek szükségtelenül ne legyenek megemlítve a törvényben: ilyenek a pakura és a pakurafeldolgozási termékek. Ez már régóta nem forgalmazott termékkör Magyarországon. A 21/1991-es IKM- rendelet értelmében nem is forgalmazható, hiszen csak szabványos termékek forgalmazhatók.

Kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy támogassák indítványaimat. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage