Szakál Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZAKÁL FERENC, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mezõgazdasági bizottság megtárgyalta az elõterjesztett törvénytervezetet és a Házszabályban elõírt szempontok mindegyike vonatkozásában pozitív választ adott.

A bizottság, bár ezt a megoldást az ismert és már a miniszter úr által is ismertetett közismert probléma megoldására nem találja ideálisnak, de senki nem javasolt mást vagy ennél jobb megoldást, illetve lényeges kifogás a megoldás ellen nem merült fel. Kétségtelen, hogy a törvénytervezet vonatkozásában hangsúlyozni kell, hogy itt elsõdleges a fogyasztók egészségének és életének védelme, mégis a bizottság hangsúlyozta a kérdés gazdasági jelentõségét is. Csak annyit említenék itt, hogy a fûszerpaprikaõrlemény-exportunk közel ötezer tonna és közismert, hogy nagyon sok család, termelõ jelentõs jövedelmet szerez ebbõl a tevékenységbõl.

A bizottság ülésén felmerült, hogy célszerû lenne a jövedéki törvényt átfogó módon felülvizsgálni és más szükséges módosításokat is megtenni. Tudomásul vette azonban a bizottság azt, hogy ez a kérdés szerepel az Országgyûlés jelen ülésszakának törvényalkotási programjában, de december elõtti ütemezéssel, és a felülvizsgálat nincs olyan készültségi állapotban, hogy össze lehessen kapcsolni a két kérdést. Ennek következtében tudomásul vettük, hogy a fûszerpaprikával kapcsolatos kérdések miatt ez a módosítás nem tûr halasztást.

Felmerült az a fontos kérdés a bizottság ülésén, hogy a jövedéki törvény hatálya alá tartozó más termékek nagy része tulajdonképpen egészségre káros élvezeti cikk, illetve üzemanyagok, illetve ipari felhasználásra szolgáló kõolajtermékek. Ezzel szemben a fûszerpaprika-õrlemény, ha nem is alapvetõ táplálék, de mégis a magyar étrendi szokások szerint széles körben és jelentõs mennyiségben fogyasztott élelmiszer. Úgy találta a bizottság, hogy ez nem kellõen domborodik ki a törvénytervezetben. Különösen azt tartja szükségesnek, hogy a fogalommeghatározások pontosításra kerüljenek, elsõsorban olyan vonatkozásban, hogy elhatárolható legyen, hogy a fûszerpaprika esetében milyen feldolgozottsági fokot tekintünk félterméknek, hogy az esetleges felesleges fogyasztói zaklatást, vagy túlszabályozást elkerüljük. Erre az FM képviselõje részérõl nagyon jó definíciót kapott a bizottság és szeretnénk ezt a törvénytervezetbe beépíteni.

(17.30)

A bizottság annak tudatában támogatta a törvényjavaslatot, hogy itt elsõsorban nem az adóbevételek növelése a cél. Bár az is benne szerepel az ajánlásban, hogy ez a törvénymódosítás lehetõvé teszi a jogos adók alóli kibúvás megakadályozását is, mégis úgy gondoljuk, hogy annak tudatában támogatjuk a törvényjavaslatot, hogy itt elsõsorban a fogyasztók egészségének a védelme és a fûszerpaprikához fûzõdõ nagyon jelentõs gazdasági érdekeknek a védelme a cél, a jövedéki törvény által nyújtott eszközök felhasználása segítségével.

Feladatának érezte a bizottság a gazdasági hatások vizsgálatát is. A bizottság úgy látta, hogy hosszabb távon a törvénymódosítás gazdasági hatása pozitív, figyelembe kell azonban azt is venni, hogy mivel elõzõleg a fûszerpaprika-termelés teljes vertikuma liberalizálva volt, számos kistermelõ vagy nagyobb termelõ is olyan tudattal indította el az idén a termelését, hogy nem számított arra, hogy ez jövedéki termék lesz.

Szeretnénk tehát felhívni a figyelmét a kormányzatnak, illetve ezen belül különösen a Földmûvelésügyi Minisztériumnak: segítséget kell nyújtania, hogy az átmeneti idõben súlyos kár ne érje a termelõket.

Mindezek után a bizottság egyhangú szavazással támogatja, hogy a Ház bocsássa a törvénytervezetet általános vitára, és a szükséges pontosítások után fogadja el. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage