Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Lévén, hogy már kétperces reagálásban Bogárdi képviselõtársam hozzászólása után néhány dolgot érintettem, de most Varga Mihály és Ivanics képviselõtársunk hozzászólása egy bõvebb kifejtésre ösztökél.

Beszéljünk világosan! Arról van szó, hogy a paprikatermelõ vidékeken jelentõs számú kistermelõ - ha úgy tetszik - az adózás megkerülésével tud megélni, biztosítja a mindennapi megélhetését. A fûszerpaprika jövedéki törvény hatálya alá vonása ezt az évtizedek óta biztosított megélhetési forrást venné el adott esetben ezektõl a családoktól, vagy nehezítené meg számukra. Kétségtelenül, amikor az imént beszélgettünk, meg korábban is, gondolkodtunk azon, hogyan lehetne és milyen megoldással ezt a dolgot beépíteni. Ez a kérdés ugyanúgy foglalkoztat bennünket, mint Lezsák urat, Ivanics urat vagy más képviselõket, még akkor is, ha nem paprikatermelõvidékrõl származunk.

Ugyanakkor azért azt is látni kell, hogy itt mindenekelõtt arról van szó, hogy azt az ötezer tonna magyar fûszerpaprika-exportot - nem vagyok szakértõ, itt ötezer tonna hangzott el - hosszú távon megtarthassuk, és ilyen értelemben a jövedéki törvény hatálya alá sorolás kifejezetten ezt célozza, és nem elsõsorban a termék megadóztatását. Nem hasonlítható össze ez a mosóporral, vagy a házitésztával, vagy másokkal éppen az iméntiek miatt. Kétségtelenül keresni kell majd egy olyan eszközt, amely ennél jobb megoldást ad, de most cselekvési kényszer van, mert nem tartható fenn az az állapot, amikor gyakorlatilag korlátlanul folyhatna a paprika hamisítása.

Nem értek egyet Varga Mihály képviselõtársamnak azzal az érvelésével, mely szerint itt egyszerre kell zsebbe nyúlni mindenkinek, az ellenõrzéshez külön bürokráciát kell kiépíteni, mert ha az ellenõrzés szigorítását kéri egyfelõl - mint ahogy ezt a hozzászólása elején mondta -, akkor ennek ára van. Azt mondom, hogy a jövedéki törvény hatálya alá sorolásnak külön ára nincs, mert be kell jelentkezni a jövedéki törvény hatálya alá annak a termelõnek, aki fûszerpaprika-õrleményt akar elõállítani. Tehát ha az ellenõrzést jövedéki törvényen kívül akarjuk megoldani, az ugyanúgy pénzbe kerül, mint ezen belül, ráadásul erre analóg módon a jövedéki törvény hatálya alá vont más termékkörökkel a technika általános értelemben biztosított.

Vajon sérti-e ez a tisztességes verseny elvét? Akkor, amikor a kalocsai, vagy a szegedi, tehát a két nagy úgynevezett paprikamonopólium mellett mások is felzárkóztak, beszálltak ebbe a versenybe, ezt a versenyt nem úgy kell elképzelni, hogy igen, a nagyoknak a minõségre ügyelni kell és a nagyoknál ellenõrizni kell, míg az új piaci szereplõk bármit csinálhatnak, függetlenül az élelmiszerhigiéniai és minden más követelménytõl. Akkor tisztességes a verseny, ha rájuk is ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a nagyokra. Nem vagyok egyébként paprikaügyben szakértõ, oly messze van tõlem, gyenge felhasználó vagyok, tehát pusztán elvi szempontból közelítem meg ezt a kérdést.

(18.50)

Akkor, amikor tisztességes raktárt kell kiépíteni - de a törvény végül is errõl így nem rendelkezik, pusztán a nyilvántartásról -, akkor ez nem okoz külön költséget.

Az iménti hozzászólásomban a kockás füzetet azért említettem, mert a terméknek a jövedéki törvény hatálya alá való besorolása adott esetben egy pontos mennyiségi nyilvántartás vezetését jelenti, azt jelenti, hogy a belföldön forgalomba hozott termékek esetén a vevõkrõl nyilvántartást kell vezetni; hogy ezt a nyilvántartást adott esetben az üzleti titok sérelme nélkül a vámszervek rendelkezésére kell bocsátani; és azt, hogy a végsõ felhasználás végül is a kiskereskedelem legális csatornáiba van terelve. Ezzel együtt persze áll az a probléma, amit Ivanics képviselõtársunk és mások is forszíroztak, hogy ez nagyon keményen érint több ezer magyar családot. Ugyanakkor nem zárom ki, miután az új Házszabály is lehetõséget ad arra, hogy bizottsági indítványként még a végszavazás elõtt bevihetõ valamilyen, erre a problémára megoldást javasló technika, hogy ez megszülethet még az elkövetkezendõ egy hét alatt. Éppen ezért nem tartom indokoltnak - mint ahogy errõl már szavaztunk is - az általános vita elnapolását. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage