Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF, a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának vezetõje: Köszönöm a szót elnök asszony.

Legyen szabad rögtön rámutatnom arra, hogy a Független Kisgazdapárt frakciója és személy szerint én az új Házszabály megalkotása során több ízben kifejtettük, elfogadhatatlan helyzet, hogy a napirend elõtti felszólalások csak a frakcióelnököket illetik meg. Hiszen a jelen esetben is - amikor több mint 100 ezer paprikatermelõ sérelmére elkövettek olyan bûncselekményeket, amelyek ellehetetlenítik a termelõk helyzetét - a Független Kisgazdapártban, de a Házban is lett volna több országgyûlési képviselõ, aki a szegedi vagy kalocsai paprikagyár környékén, illetõleg a termelõk közvetlen környezetében él, netántán maga is termelõ, és így sokkal inkább illetékes lett volna az ügyben felszólalni.

Tehát ennek hangsúlyozása mellett kell rámutatnom arra, hogy a Független Kisgazdapárt frakciója nem találja megoldhatónak a kérdést úgy, ahogy azt a pénzügyminiszter úr jelezte és ahogy ön, igen tisztelt elnök asszony, házszabályellenesen minõsítette az én napirend elõtti bejelentkezésemet, nem oldható meg a jövedéki törvény tárgyalásával vagy megalkotásával ez a kérdés.

Tudniillik itt egy óriási manipulációról van szó. Az óriási manipulációnak két nagyon jelentõs károsultja van, az egyik a magyar állam, mert a megmaradt 6-8, exportárualapot jelentõ cikk közül az egyik legjelentõsebbet, a paprikát kirekesztette pillanatnyilag a világversenybõl.

A másik károsult csoport pedig maga a termelõk csoportja, hiszen az a több mint 100 ezer termelõ, aki Csongrád megyében, Bács-Kiskun megyében, Békés megyében hihetetlen szorgalommal rendkívül jó minõségû paprikát, mondhatni a világ legcsodálatosabb ízû paprikáját állítja elõ, most a paprikahamisítás következtében ellehetetlenül.

Rendkívül fontos rámutatni arra, hogy a hamisítás nem a paprikatermelõk körében történt, hanem a csomagolás körében, sõt, ma már tudjuk, hogy ukrán maffiózók azok, akik a hamisítást elkövették és akik a hamisított paprikát behozták Magyarországra. És a közhiedelemmel ellentétben nem az ólom a jellemzõ a hamisításra, hiszen a Kermi nem is végez ilyen vizsgálatokat, hanem a Kermi csak idegen színezõanyagot keres a paprikahamisítás ügyében, és ebben a körben folytatja le a vizsgálatát.

Tehát magyarán arról van szó, ha a több mint 100 ezer paprikatermelõ közül egyetlenegy hamisító sincs, akkor egyértelmû, hogy a termelõk ellen folyik ez az egész paprikahamisítási ügy. És ha megtekintjük a kalocsai paprikagyár privatizációs elõzményeit, azt a tényt, hogy rövidesen privatizálásra kerül a kalocsai paprikagyár, és tudjuk, hogy 160 százalékon fogják beszámítani azokat a kárpótlási jegyeket, amelyeket fillérekért vesznek át a kárpótlási jogosultaktól, akkor körülbelül látható az egész hamisítás, az egész maffiózó bûncselekmény-sorozat iránya.

Tehát megint a kistermelõk terhére a közbensõ kereskedõk, az ipar, a különbözõ maffiózó csoportok akarnak nyerészkedni. Ennek az a szomorú következménye lesz, hogy a magyar paprika ugyanarra a sorsra jut, mint a magyar búza, amely hiába az egyik legkitûnõbb minõségû búza a világon, mégis messze áron alul veszik át. Épp így a paprikahamisításnak az lesz a következménye, hogy messze áron alul fogják átvenni a termelõktõl, a kiszolgáltatott termelõktõl a megtermelt paprikát.

Ezért összehangolt akciót kérek a belügyminiszter úrtól, a földmûvelésügyi miniszter úrtól, a pénzügyminiszter úrtól, mert ezt egyetlenegy tárca önmaga megoldani nem tudja, hanem itt széles összefogásra és a magyar paprikatermelõk megvédésére kell a jogállami helyzetet kihasználni. Köszönöm a türelmüket, és köszönöm, hogy elnöknõ megengedte, hogy túllépjem a keretet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage