Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF, a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának vezetõje: Elnöknõ, nagyon sajnálom, hogy ezzel telik el az idõ...(Derültség.)..., hogy az államtitkár úrnak jogi leckéket adunk. (Közbeszólás: Fizessen tandíjat!) De ha már ez a kívánsága, én nem zárkózom el elõle és díjat sem számítok fel érte. (Derültség.)

Tehát nagyon röviden: a kormány számára kötelezõen elõírta a világkiállításról szóló törvény és az országgyûlési határozat, hogy a kormánynak a világkiállítás megrendezésén kell munkálkodnia. Ez egyszer: egy törvényi elõírás, és egyszer: egy országgyûlési határozattal történõ elõírás, ami egyébként - a gyengébbek kedvéért mondom - megfelel a törvény betartásával kapcsolatos követelményeknek.

Ugyanakkor az alkotmány 35. § (1) és (2) bekezdése elõírja, hogy a kormánynak kötelessége a törvények és ennek kapcsán az országgyûlési határozatok végrehajtása.

A kormánynak tehát az expó ügyében kellett volna ténykednie. Abban a pillanatban, amikor nem az expó megtartása érdekében tevékenykedett, hanem ezzel ellentétes magatartást tanúsított, adott esetben értesítette a nemzetközi szervezeteket, hogy a magyar kormány nem fogja megtartani az expót, mert nincs rá pénze, abban a pillanatban tudatosan szembehelyezkedett az alkotmányos renddel, a törvényekkel, az országgyûlési határozatokkal. Tehát az alkotmányos rendet sárba tiporta. A kormánynak ezt a magatartását kérjük számon. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage