Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Miniszterelnök Úr! Ön több ízben nyilatkozta azt, hogy az ellenzék akadályozza a parlamenti munkát, pedig a többség dolgozni szeretne. Ezzel szemben a tények azok, hogy önök minimum 43 törvényt akartak elfogadtatni ebben a ciklusban, legalábbis ezt bizonyítja az a levél, amelyet ön írt alá, és amely a kormány e félévi törvényalkotási programját tartalmazza. Most október 18-a van, a szeptemberben és októberben elfogadandó törvényeknek talán csak a felét nyújtotta be a kormány, tehát a parlament még akkor sem tudta volna tárgyalni, ha mondjuk heti három napot ülésezik.

Az összes törvényjavaslatnak pedig körülbelül az egynegyedét nyújtotta be a kormány akkor, amikor a rendes ciklus idõszakából körülbelül nyolc ülésnap áll rendelkezésre. És az is tény, hogy azok a törvényjavaslatok, amelyeket eddig benyújtottak - és ezek közül fõleg azok, amelyeket eddig a parlamenttel elfogadtattak -, nem az ország helyzetének javítására szolgálnak, hanem elsõsorban a kormánypártok hatalmának megerõsítésére, lásd polgármesteri összeférhetetlenség, lásd választójogi törvény.

Az is tény, hogy azok közül a törvényjavaslatok közül, amelyeket önök megjelöltek mint feltétlenül elfogadandót, és amelyeket meghatározott ütemezés szerint nyújtottak volna be, teljesen rendszertelenül terjesztettek a parlament elé. Szerepelnek közöttük olyanok, amelyeket a kormány csak jövõ évben szeretett volna elfogadni, ugyanakkor most már sürgõsséggel tárgyalja a parlament.

Kérdezem én önt, miniszterelnök úr, ezeknek a tényeknek a tükrében, tehát annak tükrében, hogy a parlamentnek gyakorlatilag nincs mit tárgyalnia: ki akadályozza a parlament törvényhozási munkáját. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage