Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm szépen. (A táblán Dr. Torgyán József neve jelenik meg. - Derültség.) Na, azért ne keverjenek össze bennünket! Elnézést.

Képviselõ asszony, köszönöm szépen a kérdését, hiszen nagyon fontos problémára hívja fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy a törvényalkotó munka - az én megítélésem szerint - természetesen a kormányon múlik, de a parlamenti képviselõkön, illetve az ellenzéken is.

Nos, ami az ön konkrét számait illeti, ezzel szemben hadd mondjak valamit. A kormány augusztustól október 14-éig 24 törvényjavaslatot terjesztett be. A 24 törvényjavaslatból a parlament eddig 8-at fogadott el. 19 vár beterjesztésre, és ezek döntõ többségét be is fogjuk terjeszteni. Lehet lassúsággal vádolni a kormányt abban az értelemben, hogy a kormány egyrészt törekszik arra, hogy a koalíciós partnerrel az érdekegyeztetés meglegyen, és így tovább. De azért hadd mondjak ezekkel kapcsolatban valamit. Kíváncsiságból kigyûjtöttem, hogy mennyi idõt töltött a parlament az új Házszabály életbe léptetéséig a különbözõ nem közérdekû kérdésekkel, pontosabban az egyes javaslatok vitájával.

Nos, október 10-éig a koalíciós pártok képviselõi 1 óra 15 percet szenteltek a napirend elõtti felszólalásoknak, az ellenzéki képviselõk 7 és fél órát. Hat és félszer annyit, mint a különben 72 százalékos többséggel rendelkezõ koalíció.

Az önkormányzati törvénycsomaggal összefüggésben a kormány képviselõi, a koalíció többi képviselõjével együtt mintegy 3 és fél órát, az ellenzék 12 és fél órát foglalkozott ezekkel a törvényjavaslatokkal. Három és félszer többet, mint amennyit a kormány, illetve a koalíció képviselõi ezzel a témával foglalkoztak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage