Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Miniszterelnök Úr! Remélem, nem járok messze az igazságtól, ha úgy gondolom, hogy ön munkásságának java részét nem a többpárti parlamenti demokrácia megteremtése érdekében fejtette ki, hanem az egypárti diktatúra jegyében vált ismertté. Úgy gondolom, hogy a többpárti parlamenti demokrácia védelmezõi ezért joggal tekintenek önre, miniszterelnök úr, kritikus szemmel, és kíváncsiak, hogy ön most valóban hívévé vált-e a többpárti parlamenti demokráciának, vagy csak imitálják a demokráciát.

Tekintettel arra, hogy ön sorozatosan megváltoztatta a korábbi parlament által hozott döntéseket - törvényeket, országgyûlési határozatokat -, az alkotmányos rendet csak önmaga vonatkozásában, olyan önkényesen értelmezi, amit a tegnapi expóvitában is kifejtettem, hogy az önök kötelezettségét elõíró törvényeket, országgyûlési határozatokat nem tartják be, nem elégedtek meg a 72 százalékos országgyûlési többséggel, hanem ahhoz, a végrehajtó hatalom mellé a katonaságon, rendõrségen túlmenõen a médiumok feletti rendelkezési jogot is megszerezték, és a polgármesterek-országgyûlési képviselõk közti összeférhetetlenséget feloldották, felrúgták a hatpárti konszenzust.

(14.10)

Most nyílt diktatúrával az önkormányzati hatalom feletti rendelkezési jog megszerzésére törekednek,... (Zaj, felzúdulás a bal oldalon. - Szórványos taps.) ...ezért kénytelen vagyok öntõl megkérdezni - miután az ellenzéknek nem marad más, mint a véleménynyilvánítás szabadsága -, mit tesz ön a saját személyében, a pártja, a frakciója útján a véleménynyilvánítás szabadságának megõrzéséért? Köszönöm a türelmüket. (taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage