Kósáné Dr.Kovács Magda Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Köszönöm szépen.

A képviselõ úr elsõ kérdését természetesen csak a legnagyobb egyetértéssel tudom nyugtázni. Igenis az érdekegyeztetés íratlan szabályait figyelembe kell venni, annál is inkább, mert az érdekegyeztetésnek igen kevés írott szabálya van. Van néhány törvény, amely az érdekegyeztetés hatáskörére, feladataira utal, van az Érdekegyeztetõ Tanácsnak alapszabálya, de legfontosabb az érdekegyeztetésben résztvevõk konszenzusa a mûködésre vonatkozóan, és ez mind a három felet köti.

Mindaz, ami az elmúlt héten történt, félreinformáláson, szándékos félreértésen alapul, és azt hiszem, ebben az esetben az elõbbiektõl eltérõen köszönetet kell mondani a sajtónak, amiért megfelelõ és pontos híradással a félreértéseket eloszlatta, és az érdekegyeztetés folyamatában született információkról hírt adott.

Amirõl képviselõ úr beszél, az az Érdekegyeztetõ Tanács különbözõ fórumain, a KIÉT-en és az ÉT szakbizottságaiban a múlt héten, a mai napon is tárgyalási téma volt, és a kormány s az érdekegyeztetõ partnerek tisztázták egymással a félreértést. A félreértés pedig abból származik, hogy munkadöntések nélkül érdekegyeztetési folyamatot folytatni nem lehet. A kormány munkadöntése a kormány tárgyalási pozíciója, és hogy a végleges döntés mi lesz, az az érdekegyeztetésben lezajlott viták eredménye. A végleges döntést az érdekegyeztetõ partnerek álláspontja is alakítja. Ha a munkadöntés kialakítására a kormánynak joga nem lenne, akkor parttalan fecsegésbe fulladna az érdekegyeztetés, ez pedig senkinek nem érdeke.

Szívbõl remélem, hogy a KIÉT két tárgyalása elegendõ bizonyíték arra, hogy a félreértéseket sikerült eloszlatni.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage