Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Amennyiben az Országgyûlés elfogadja a világkiállítás lemondására vonatkozó törvényjavaslatot, a Lágymányosra tervezett egyetemi sportlétesítmények akkor is teljeskörûen megvalósulnak - ez benne van egyébiránt a törvényjavaslatban.

A három kérdésre konkrétan: az egyetemi fejlesztések pénzügyi forrásait az éves költségvetési törvények - illetve a tavaly és az idén összesen 6 milliárd forint értékben értékesített Universitas kötvények - bevételei biztosítják. A pótköltségvetés tehát nem érinti az egyetemi sportlétesítmények megvalósításának a fedezetét.

A második kérdés: a világkiállítási programiroda az igénybe vett sportlétesítményeket kétféleképpen pótolja. Egyrészt vásárolt - már eddig is - sportlétesítményeket, amelyeket az egyetemek használatába adott, illetve költségvetési fedezetet adott át a Mûegyetem részére, a Budapesti Híradástechnikai Gyár Hauszmann Alajos utcai sporttelepének megvásárlására. Azokat a sportlétesítményeket, amelyeket ilyen módon nem lehetett pótolni, a programiroda eddig bérlet útján biztosította. Ezeket a bérleteket addig tervezzük fenntartani, ameddig a végleges megoldásra nem kerül sor. A bérleti szerzõdéseket az egyetemekkel egyeztetve, 30 napos felmondási idõvel, illetve a Népstadion esetében a tanév végére szóló lejárattal kötötték meg.

A kérdésben azt teszi fel, hogy a '98-99-es évekig a bérleteket fenn akarjuk-e tartani. '95-ben már végleges megoldásokra törekszünk. Ha ez nem következik be, a bérletek fennmaradnak. Az ehhez szükséges pénzügyi fedezetet az expó lemondásáról szóló törvényjavaslat tartalmazza.

Végül a harmadik kérdés: a világkiállítás programbiztosa a budapesti mûegyetemmel elõzetes egyeztetést folytatott arról, hogy milyen módon lehetne kölcsönösen kielégítõ megállapodást kötni arra az esetre, ha az Országgyûlés elveti a világkiállítás megrendezését. Ebben az esetben elképzelhetõ, hogy a Mûegyetem az eredeti sporttelepére visszaköltözhet. Azok a pályák, amelyek az eredeti területükön már nem állíthatók vissza, a BHG-tól megvásárolt Hauszmann utcai sporttelepen kerülnének kiépítésre, és a munkálatok ebben az esetben - tehát parlamenti döntés esetén - még az idén megkezdhetõk. Az ehhez szükséges pénzügyi fedezetrõl szintén gondoskodik az expó lemondásáról szóló törvényjavaslat.

Sajnos - és ezt meg kell nagyon õszintén mondani -, azoknak a valóban nagyon modern sportpályáknak az elpusztítása ma már nem pótolható, amelyek a BEAC-MAFC létesítményei révén az expóépítések elõkészítése érdekében a föld színérõl eltûntek, bizony ez sok tízmillió forintos kárt okoz, a végsõ megoldás mégiscsak az, hogy lesz sportpálya az egyetemi ifjúság sportolási céljaira.

Köszönöm szépen, és kérem, hogy fogadják el a választ. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage