Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt években a kórházak finanszírozásában nagy változások kezdõdtek el. E változások óta a kórházak által kezelt betegek száma és a betegség jellege alapján számítják ki, hogy mekkora mûködési költséget kap a kórház. A korábbi társadalombiztosítási támogatás döntõen a kórházi ágyak számára alapult.

(15.20)

Ráadásul az egyes kórházak között nehezen indokolható eltérések voltak.

Az új teljesítményfinanszírozás lehetõvé teszi, hogy ezen eltérések valamilyen formában megszünjenek. A reform elsõ szakaszában azonban erre még nem kerülhetett sor, mert az egyenetlenségek okát minden egyes túlfinanszírozott kórház esetében fel kell tárni, és a költségeket tisztítani szükséges. Ez a kérdés ma a kórház-finanszírozás egyik legégetõbb kérdése. A gazdálkodás egyre hatékonyabb formáit alkalmazó, korszerûen mûködõ kórházak nehezen viselik el a fenti ellentmondásokat. Legalább arra volna szükség, hogy ismerjék a számukra hátrányos megkülönböztetés megszüntetésének menetrendjét.

A jövõ évi egészségbiztosítási költségvetést még nem ismerjük. A nehéz helyzetben lévõ kórházak tájékoztatása céljából a következõ konkrét kérdéseim lennének miniszter úrhoz. Megtartja-e az új egészségügyi vezetés a teljesítményfinanszírozást mint alapelvet a jövõben is? Megkezdõdik-e az 1995. évi költségvetés keretei között a kórházak finanszírozásában meglévõ egyenetlenségek megszüntetése? Mennyi idõt vesz igénybe ez a kiegyenlítõdés?

Remélem, hogy megnyugtató választ kapok ezekre a kérdésekre, amelyekhez végezetül egy inkább költõi kérdést is hozzáteszek. Tudja-e miniszter úr, hogy egyes kórházak csupán azért kerülnek nehéz helyzetbe, mert a kiegyenlítés még nem kezdõdött el?

Várom konkrét és közeli határidõket bejelentõ válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage