Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm a kérdését. Önnek teljesen igaza van, a kórház- finanszírozásban mutatkozó egyenlõtlenségek a magyar egészségügy egyik legsúlyosabb gondját jelentik. Sajnos, egészségügyünkön belül sok más egyenlõtlenség is van, amelyek legalább ennyire fontosak, de hát most a kórház-finanszírozásról van szó. Ennek az a lényege, hogy ugyanazért a tevékenységért egyik kórháznak sokkal többet fizet a társadalombiztosítás, mint egy másiknak, és az az alapja, hogy ez a mostani teljesítményelvû finanszírozás egy korábbi, úgynevezett bázis elvû finanszírozásra épül, annak az egyenlõtlenségeit nem szünteti meg; felszínre hozza és konzerválja. Nyilvánvaló, hogy ez a helyzet nem tartható, hiszen bármilyen jól gazdálkodik egy kórház, ha alulfinanszírozott, elõbb-utóbb csõdbe vagy a csõd szélére kerül. Ezért fontos ez a kérdés.

El is kezdõdött már ebben az esztendõben is - sajnos nagyon kis eszközzel, nagyon kevés pénzzel - egy kórház-kiegyenlítõ finanszírozás, és ezt folytatni kívánjuk a jövõ évben is. Nagyon bízom benne, hogy a parlament megszavazza majd a társadalombiztosítási költségvetésben azokat a garanciákat, amelyeket szeretnénk beépíteni, hogy folytatódjék a kórházak közötti finanszírozási egyenlõtlenségek eltüntetése.

Azonban nem kell arra számítani, hogy ezek az egyenlõtlenségek teljesen eltûnnek, bizonyos különbségek mindig meg fognak maradni, de arra igen, hogy néhány év alatt elviselhetõ mértékûre lehet az egyenlõtlenségeket csökkenteni. Hozzá kell tennem azt is, hogy mi természetesen szeretnénk az egyéb - az eszközökben, a lakosság egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférésében - mutatkozó egyenlõtlenségeket is csökkenteni. Ezek azonban inkább csak hosszabb távon, a kórházi struktúra átalakításával érhetõk el.

Azt kérdezi tehát a képviselõ úr, hogy fenntartjuk-e a teljesítményfinanszírozást. Természetesen fenn fogjuk tartani - hiszen ez az egészségügynek egy lényeges eleme - azzal, hogy több teljesítményelemet, minõségi mutatókat kívánunk beépíteni, és ezeknek a kontrollálását, folyamatos ellenõrzését is meg szeretnénk valósítani.

Nem tudok olyan határidõt mondani, bár legszívesebben azt mondanám, hogy holnapután megtörténik a finanszírozás kiegyenlítése, de négy-öt esztendõn belül el lehet érni azt, hogy lényegesen kisebbek legyenek a különbségek. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage