Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a helyesbítést, elnök úr.

Tisztelt Országgyûlés! Igen tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Azt hiszem, sokunkat, az egész társadalmat nagyon sokszor foglalkoztatja a be nem hajtott adó, a korrupció, és azt hiszem ez ellen fellépni a kormánynak is elsõrendû feladata. Ilyen irányban szeretném feltenni miniszter úrnak az interpellációmban is leírt kérdésemet, amely azt hiszem, hogy konstruktív és mindannyiunkat érintõ lehet.

A biztosító társaságoknak, valamint ezzel összefüggésben az állami költségvetésnek évente több milliárd forint bevételkiesést, illetve többletkiadást okoz, hogy - hozzávetõleges becslések szerint - közel 300 ezer autós nem fizet kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díjat.

(15.30)

Információink szerint a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díj átlagosan majdnem 25 százalékos emelésére tettek javaslatot a biztosító társaságok az Állami Biztosításfelügyeletnek. A társaságok összesített eredménye lesz az alapja a jövõ évi díjkalkulációnak. Végeredményben ez lesz a tárgyalási alap a Gépjármû-felelõsségbiztosítási Bizottság október végi ülésén. A biztosító társaságok által javasolt emelés több mint 6 milliárd forintos bevételnövekedést eredményezne számukra.

Sajnos, a bevétel növelésének legegyszerûbb formáját választják a társaságok is, nevezetesen a díjak emelését. A díj mértéke évrõlévre rohamosan növekszik, a becsületes díjfizetõ autósok viselik az egyre növekvõ terheket a nem fizetõkkel szemben. Úgy gondolom, hogy a problémakör ismert lehet miniszter úr elõtt is, hogy közel 300 ezer gépjármûtulajdonos nem fizet biztosítási díjat. Kérdésem: terveznek-e valamit annak érdekében, hogy ez a díjemelés elfogadható mértékû legyen, és gondolkodnak-e olyan intézkedéseken - akár rövid vagy hosszú távon -, amelyek feltárják annak az okát, hogy miért nem fizet több mint 300 ezer autós díjat.

Egy költõi kérdést is megfogalmazhatok itt: nem tudom, hogyan vizsgáztatják le ezeket az autókat, mert a vizsgáztatás feltétele a díjfizetés igazolása. Ennek a 300 ezer autónak a díja minimálisan körülbelül 3 milliárd forint. Ha ez a díj befolyna a biztosítókhoz, lehet, hogy a díjat sem kellene ilyen nagymértékben emelni. A díjemelés egyre nehezebb helyzetbe hozza a nyugdíjasokat, a rokkantnyugdíjasokat, akik rá vannak kényszerülve - esetleg betegségükbõl eredõen - a gépkocsi használatára. Ez a szociálisan is érzékeny réteg egyre rosszabb körülmények között él, és a nagyarányú díjemelés súlyos terheket jelent számukra.

Tervezi-e pénzügyminiszter úr vagy a kormány, hogy a jelenlegi díjfizetési rendszeren változtat - akár más formában is - és a rokkantnyugdíjasoknak valamilyen pótlólagos kedvezményt ad? Ez már megint csak költõi kérdés talán, amivel választópolgáraink megkerestek, hogy talán visszahelyezik a benzin árába, és az elfogyasztott benzin arányában fizetnék a felelõsségbiztosítási díjat. Vajon mit tesznek majd a 300 ezer nem fizetõvel szemben? Kérem miniszter úr válaszát. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage