Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót.

Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! A parlament 1991. június 26-án, az elsõ kárpótlási törvény elfogadásával, döntött a legeltetési társulatok kárpótlásának elmaradásáról. Az okok közismertek: csak magánszemélyek tulajdoni sérelmeit orvosolták részlegesen ebben és ezekben a törvényekben, a jogi személyekét nem. Az osztatlan közös legelõk volt tulajdonosainak kárpótlását ugyanez a törvény rendezte.

A képviselõ úr a legelõkkel kapcsolatos jogalkotási folyamatot valóban csak nagy vonalakban ismertette: nem említett a kérdés szempontjából nagyon fontos jogszabályokat.

A legelõtulajdonosok jelentõs része ugyanis a földrendezésekrõl és a tagosításokról az 1956. évi 15., az 1959. évi 24., az 1960. évi 22. törvényerejû rendeletek, valamint a földtulajdon és a földhasználat továbbfejlesztésérõl szóló 1967. évi IV. törvény rendelkezéseinek végrehajtása során veszítette el a legelõtulajdonát. E jogszabályok is kivétel nélkül szerepelnek a kárpótlási törvény mellékletében. Azok a természetes személyek, akik a földrendezés, tagosítás vagy a nagyüzemek létrehozásáról rendelkezõ jogszabályok végrehajtása során tulajdoni sérelmet szenvedtek, kárpótlási igényt nyújthattak be, függetlenül attól, hogy legelõ, erdõ, szántó vagy bármilyen más ingatlan tulajdonjogától fosztották meg õket.

A különféle - és minden bizonnyal az ön interpellációjában szereplõ - megszûnt szervezetek, mint legeltetési társulatok, úrbéres közösségek, közbirtokosságok, erdõbirtokosságok, tejszövetkezetek tulajdonát is ezek a jogszabályok vonták el, de a már említett okokból ezek a jogi személyek nem részesülhettek kárpótlásban.

A javaslatával kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a legelõbirtokossági társulatra vonatkozó törvényjavaslat beterjesztése és elfogadása szerepel a kormány jogalkotási programjában. Egyetértek azzal, hogy az erdõbirtokosságokhoz hasonlóan, a legelõk esetében is törvényben kell meghatározni a közös gazdálkodás szervezeti kereteit, mert erre szükség van. Remélem, az errõl szóló törvényt legkésõbb a jövõ évben elfogadja a parlament.

Tisztelt Képviselõtársam! Tisztelt Országgyûlés! Kérem, válaszomat szíveskedjék elfogadni. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage