Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDF): (A mikrofon használata nélkül beszél.) Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! Azért beszélek mikrofon nélkül, mert éppen felmondta a szolgálatot, és sürgõsen fontos okból el kell mennem, és el szeretném mondani. Kérem a jegyzõkönyvvezetõket, jegyezzék! (Zaj, derültség. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Hogy írják le, ha nem hallani?)

Érintett a kiváló Szalay Gábor felszólalásában olyan javaslatot, amit én tettem. Azt mondta: nem remélhetõ egy ilyen tanácskozástól elfogulatlanság. Én nem elfogulatlanságot kértem ettõl a tanácskozástól. Pontosan javaslatot tettem arra is, hogy pártképviselõk vegyenek ezen részt, de az ellen szóltam, hogy tovább is - most Szalay Gábort idézem - röpködjenek a számok. Pontosan azt javasoltam, hogy üljenek le megfelelõ összetételben a bizottságban, és mérjék össze ezeket a röpködõ számokat. Sajnálom, hogy még Szalay Gábor is félreértett.

(11.20)

Két rövid egyéb megjegyzés. Szólt arról, hogy mennyi idõt vesztegetünk erre a témára ilyen nehéz idõszakban. Megismétlem: a kormány a maga javaslatát - amelyet azonnal gondosan eljuttatott a nemzetközi szervekhez, hogy kellõ hatásuk már elõbb érvényesüljön, mint ahogy a parlament elé terjesztésük következik - az elõterjesztés keltezése szerint csak szeptember 22-én terjesztette a parlament elé; természetesen ennek még volt egy kis kézbesítési rátétje. Tehát sokkal több idõ telt el a határozati javaslat nyilvánosságra hozatala és a parlament elé terjesztett javaslat vitája között.

Harmadszor: azt mondotta, hogy a népszavazás ilyen bonyolult ügyben kérdésesen hatékony és célravezetõ. Nem vagyok a népszavazások sürgetõje vagy a népszavazások eldöntõ eszközként forgatója, de legyen szabad felhívnom a figyelmet, hogy egy olyan párt tagjaként szólt, amelyik egy koalíciós megállapodásban az expóügynél sokkal bonyolultabb alkotmány kérdésében a népszavazást mint a legfelsõbb döntési fórumot emelte elõtérbe. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage