Szalay Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Véletlenül készakarva itt van elõttem a Magyar Hírlap koalíciós melléklete, az 1994. június 27-i szám. Azonkívül itt van a kormányprogram, ami szintén a Magyar Hírlap melléklete, az 1994. július 18-i szám. Ebbõl kiderül, hogy természetesen - és ezt senki nem mondta másként - elõbb volt a koalíciós megállapodás, aztán következett a kormány megalakítása, ergo elõbb volt koalíciós melléklet és utána jött kormányprogram. Idáig tehát teljesen egyetértünk Szabó Ivánnal.

Viszont én az õáltala elmondottakhoz hozzátenném, hogy az expóra vonatkozó és általam idézett bekezdés - amit az elõbbi felszólalásom során idéztem - szó szerint ugyanúgy található meg a koalíciós megállapodásban, mint a kormányprogramban. A kormányprogram változatlanul átemelte a koalíciós megállapodás ezen pontját.

Visszatérve, Szabó Ivánnak valóban igaza van, itt elolvastam az országgyûlési jegyzõkönyvet, amit õ a fél sör áráról említett, az való igaz - figyelmetlen voltam - nem egy évre vonatkozott, hanem egy hónapra. Innentõl kezdve a számításaink között semmi különbözõség nincs. Én legfeljebb csak annyit teszek hozzá - amit a beszédemben már elmondtam - hogy bizony, az egy igen mechanikus materialista számítási mód - elnézést ezért a megjelölésért -, hogy elosztani az összeget az ország összlakosai számával és kész, ezzel a kérdést elintéztük. Ez jóval cizelláltabb megközelítést igényel.

Barsiné Pataky Etelka természetesen nálam sokkal jobban tájékozott arról, hogy õ maga milyen idõközbeni tárgyalásokat folytatott az MSZP képviselõivel expóügyben két évvel vagy akár egy évvel ezelõtt is. Én csak azt tudom, arra emlékszem, hogy 1992-ben, amikor itt a Házban a Világkiállítási Alap törvénytervezetét vitattuk, számomra is meglepõ módon teljesen megváltozott az MSZP hangulata. Közben persze az eltelt két év során magánbeszélgetés alkalmával azt láttam, hogy legalábbis nem lelkes támogatója az expónak. S most a koalíciós tárgyalások során a gazdasági panelban pedig kifejezetten azt tapasztaltam, hogy az expó támogatása az MSZP részérõl gyakorlatilag elvesztette prioritását. Ettõl függetlenül köszönöm szépen a részemre felajánlott dokumentumokat.

Szabad György elnök úr sajnos elment. Nem hiszem, hogy nagyon félreértettem volna azt, amit õ a múltkor mondott. Én kicsit másként értelmezem, összességében úgy gondolom - amit a beszédemben el is mondtam -, illúziónak tartom azt, hogy itt most hirtelen olyan szakértõk lennének találhatók, akik ismerik az ügyet, benne vannak, és ettõl függetlenül abszolút pártatlanok a kérdésben. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage