Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnöknõ. Szeretném önt emlékeztetni arra, hogy a legutolsó expóvitát ön zárta le, mégpedig akként, hogy a független kisgazdapárti felszólaló Torgyánné Cseh Mária került volna sorra. Ennek ellenére a Ház vezetése mai napra önkényesen megváltoztatta a házbizottsági állásfoglalással ellentétben a felszólalási rendet és nem a független kisgazdapárti felszólalóval kezdte, hanem az MSZP képviselõjének felszólalásával. Ezt követte egy SZDSZ-es felszólaló és miután végre a kisgazdapártnak is szót adott az ön elõtt elnöklõ Kóródi Mária alelnök asszony, ezt követõen most már három SZDSZ-es képviselõnek adott szót az elnöknõ anélkül, hogy egyetlenegy kisgazdapárti felszólaló szót kapott volna.

Az igen tisztelt alelnöknõt kénytelen vagyok figyelmeztetni a Házszabály 50. §-ára. Az 50. § (3) bekezdése értelmében igaz ugyan, hogy lehetõség szerint egymás után egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselõnek kell szót kapnia, azonban kifejezetten mindig más képviselõcsoportból. Itt pedig a vezetés nem mindig más képviselõcsoportból, hanem mindig a Szabad Demokraták Szövetségébõl adja a szót, tehát Házszabállyal ellentétesen történik a szó megadása és a Független Kisgazdapártot így kirekesztik a nyilvánosság elõtti felszólalás lehetõségébõl, holott írásban mi - írd és mondd - hét képviselõtársunkat jelentettük be felszólalásra.

Ezért ügyrendi javaslatot vagyok kénytelen elõterjeszteni. Ennek értelmében, ha az expóvita elnapolásra kerül, akkor a házbizottság elõtti megállapodás értelmében tessék biztosítani a televízió elõtti felszólalás lehetõségét, ennek megfelelõen elnapolni az expóvita tárgyalását és legközelebb a házbizottságnak úgy kell kitûznie az expókérdés vitáját, hogy ne csak a kormánypárti erõk juthassanak a televízió nyilvánossága elõtt szóhoz, hanem végre a Független Kisgazdapárt képviselõi is megkapják a törvény, a Házszabály szerint részükre járó jogot.

Lehetetlen dolog, hogy nem tudom, hanyadszor kell felszólalnom ügyrendi kérdésben és a Ház vezetése tudatosan kirekeszti a Független Kisgazdapártot a nyilvánosság elõtti felszólalás lehetõségeibõl. Ha a Ház nem fogja biztosítani a házbizottság elõtt kötött megállapodások maradéktalan betartását, a Független Kisgazdapárt fel fogja vetni az ellenzéknek, hogy bármilyen parlamenti kérdés megvitatásának kezdetekor az ellenzék vonuljon ki a Házból ... (Tardos Márton tapsol.) .., mert nem adnak az ellenzéknek nyilvánosság elõtti szólási lehetõséget.

Tehát kérem az alelnöknõt, hogy szavaztassa meg az ügyrendi javaslatot. Ha nincsenek elegen, akkor tessék biztosítani a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását. A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja ezt a diszkriminatív eljárást nem hajlandó tudomásul venni. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage