Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ úr! Valóban az egész lakosságot mélyen megrázó és megrendítõ szerencsétlenség volt ennek a MI-2-es típusú helikopternek a lezuhanása. A helikopter egyébként az ukrán állami helikopteres szolgálat tulajdonában volt és a kecskeméti székhelyû Horex Kft. üzemeltette.

A kérdésekre válaszolok elõször. A pilótának nem volt Magyarországra honosított engedélye belföldi séta-, illetve bérrepültetéshez, ezért õ önállóan nem végezhetett volna repülést magyar légtérben. Erre az idõpontra, ebben a körzetben a Horex Kft-nek nem volt repülési engedélye sétarepülés céljából történõ utasszállításra. A helikopter fedélzetére a hét utason és a pilótán kívül más nem szállhatott volna fel, az, hogy kilenc utas szállt fel, azt jelenti, hogy a helikoptert túlterhelték. Mûrepülési elemeket tartalmazó repülést ezzel a helikopterrel új korában sem lehet végezni. A repülés megszervezése és végrehajtása során sorozatosan és súlyosan megszegték a légiforgalmi szabályokat.

A következõ intézkedéseket tettük: azon kívül természetesen, hogy megindult a baleset körülményeinek kivizsgálása, a Horex Kft-tõl mindennemû repülési engedélyt megvontak. A vizsgálat ki fog terjedni természetesen arra is, hogy milyen tanulságok vonhatóak le ebbõl az esetbõl, milyen ellenõrzésekre, milyen esetleges engedélyezésekre van szükség, hiszen a helyzet az, hogy itt létezik egy jó szabályozás. A problémát azonban ebben az esetben is az jelentette, hogy ezeket a szabályokat nem tartották be; tizenöt alkalommal szállt fel a helikopter, a tizenötödik alkalom volt, amikor ez a helikopter lezuhant.

A vizsgálatok befejezése után a Belügyminisztérium részletes tájékoztatást fog adni az ügy kivizsgálásáról és az abból levonható tanulságokról, valamint az utána megteendõ intézkedésekrõl. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage