Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! A kérdésem Fodor Gáborhoz irányult volna; Jánosi államtitkár úrnak is elmondom ezt a kérdést, noha a kérdés iránya, alapja az SZDSZ programjából származik. Hiszen az SZDSZ programja úgy szól, az SZDSZ programja tartalmazza az alábbi mondatot: amennyiben õk fognak kormányozni, jelentõsen növekszik majd a hallgatói létszám, abból kiindulva, hogy a felsõoktatási képzésben való részvétel állampolgári jog. De a koalíciós tárgyalások során az MSZP is magáévá tette ezt az amúgy helyeselhetõ célkitûzést, hiszen a koalíciós megállapodás 3/1/2-es pontjában az alábbi mondat áll: "A két párt fontosnak tartja, hogy a koalíciós kormány minél több állampolgár számára tegye lehetõvé a felsõfokú tanulmányok folytatását."

Ugyanez, gyakorlatilag ugyanez található a kormányprogram IV. részében: "Jelentõs hallgatói létszámnövekedést elsõsorban a nappali tagozaton kíván elérni a kormány".

Mindezzel szemben a kormány gazdaságpolitikájának irányvonala, az 1995. évi feladatok címû anyag 28. oldalán az alábbi olvasható: "A növekedést az elsõévesek számának csökkentésével, a képzési idõ rövidítésével mérsékelni kell".

Kérdezem tehát, miniszter úr távollétében önt, államtitkár úr: miért írtak koalíciós megállapodást, választási és kormányprogramokat, ha nem tartják be azokat? Nem gondolja-e az államtitkár úr, hogy becsapták a választópolgárokat? Hiszen ezek a programok úgy szólnak, hogy a polgároknak nagyobb lehetõségük lesz a felsõfokú képzésben való részvételre; szemben azzal, amit itt az önök kormánya a 95-ös évre javasol vagy tervez. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage