Jánosi György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JÁNOSI GYÖRGY mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdés két dokumentum látszólagos ellentmondására igyekszik felhívni a figyelmet. Szeretném azonban aláhúzni, hogy két eltérõ minõségû dokumentumról van szó. A kormányprogram elfogadott dokumentum, amit a parlament is megerõsített; a "Gazdaságpolitikai irányelvek" viszont egy munkadokumentum, munkaanyag, amelynek belsõ vitája jelenleg is zajlik, és amelyet még a kormánynak is meg kell majd tárgyalnia.

Addig, amíg más döntés nem születik, a mûvelõdési tárca a kormányprogramhoz igazítva tervezi meg a lépéseit, és ennek megfelelõen igyekszünk folytatni a hallgatói létszámnövekedés anyagi és strukturális feltételeit. Ezt tükrözi a költségvetési törvény elõkészítése is.

A hallgatói létszám növekedése eddig is megfigyelhetõ volt; ezután is - reményeink szerint - megvalósul majd. A tavalyi év októberi adataihoz viszonyítva ez év októberére a nappali tagozaton, állami felsõoktatási intézményekben mintegy nyolcezer fõs hallgatói létszámnövekedés következett be. Ebbõl az elsõévesek száma 1500 fõvel növekedett - egy év alatt.

A következõ évre a tervek hasonló mértékû növekedést irányoznak elõ, és ennek megfelelõen tervezte a tárca a költségvetést. '95-re 600 millió forintot állítottunk be a költségvetésben a hallgatói létszámnövekedésre. Ebbõl 400 millió az ez évi növekedés áthúzódó hatása, további 200 millió forintot az újabb elsõéveseknél megfigyelhetõ növekedésre igyekszünk fordítani. Ez körülbelül ugyanolyan volumenû hallgatói létszámnövekedést irányoz elõ, mint az eddigi idõszakban.

Csak jelzem, további százmilliót tartalékoltunk a költségvetésben új képzési formák bevezetésére, amely további hallgatói létszámnövekedést irányozhat elõ.

Végezetül hadd mondjak csak annyit: az elsõ egyeztetésen a pénzügyi tárca elfogadta ezt a költségvetési tervezést. Ami azt jelenti, hogy a költségvetési törvényben várhatóan visszaigazolni látja majd képviselõ úr is ezeket a törekvéseket. Köszönöm. (Taps a koalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage