Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Az ügy változatlanul nyomozati szakaszban van. Megragadom az alkalmat, hogy tájékoztassam az Országgyûlést, hogy jelenleg 115 büntetõeljárás van folyamatban, a kereskedõk, füszértek ellenõrzése megtörtént, összesen 154 tonna paprikát gyûjtöttek be és ellenõriztek, 19 tonna paprikának az ellenõrzése jelenleg is folyik. Ebbõl adódóan több tonna terib színezõanyagot is felderítettek.

A rendõrség bûnügyi szervei kiemelt figyelmet fordítanak az ügy nemzetközi szálainak felgöngyölítésére, továbbá részletesen tájékoztatják a lakosságot. A rendõrség bûnüldözési stratégiájának szerves részét képezi a termékhamisítás elleni fellépés, amely feltételezi a piacfelügyelet és a fogyasztóvédelmi hatóságok közremûködését is.

Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdésében azzal a feltételezéssel él, hogy itt a háttérben olyan erõk mûködnek, amelyeknek érdeke lejáratni a magyar paprika hírnevét, ezzel leértékelni azokat a vállalatokat, amelyek a paprika elõállításával foglalkoznak, és így ezeket olcsón privatizálni. Tájékoztatom az Országgyûlést, hogy a két legnagyobb vállalat mindegyikét már privatizálták. A Szegedi Paprika Rt-ben az ÁV Rt. tulajdona 5 százalék, ezt a késõbbiek során el kívánja adni 1 százalék megtartásával. A Kalocsa-környéki Agráripari Rt. átalakítása szintén megtörtént. Itt az ÁV Rt-nek még 55,7 százaléka van, és a jövõben valószínûleg megtörténik majd ezen részvénycsomag értékesítése is.

Ugyanakkor azonban azt kell mondanom, hogy a kialakult helyzet azt bizonyítja, hogy éppen a hagyományos, tradicionális, privatizációval is érintett paprikacégek iránt erõsödött meg a bizalom, mivel ezeknél nem volt hamisítás, az õ termékeik nem voltak fertõzöttek és szennyezettek. Így tehát, ha létezik ez a feltételezés, akkor visszájára fordult. Egyébként nincsenek olyan nyomok, amelyek a hamisítás mögött privatizációhoz fûzõdõ érdekeket mutatnának. A rendõrséget a bûnüldözõ munkájában természetesen semmi nem korlátozza. A kérdés hatására ilyen irányban is fognak vizsgálatokkal foglalkozni, ilyen jelzéseket azonban nem ismerünk jelenleg. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage