Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Ami az engedélyek kiadását illeti, az összes dokumentum rendelkezésre áll önnek is, jogász lévén készséggel rendelkezésre bocsátom, biztos, hogy öt perc alatt át fogja látni, hogy ezek a dokumentumok teljesen rendben vannak.

Ami a külföldiek magyarországi részvételét illeti, kétféle jogszabály intézkedik a feltételekrõl, a külföldiek magyarországi befektetéseirõl, illetve a társasági törvény. Mindkettõben elõ vannak írva precízen a feltételek. Ha külföldi társaságról van szó, akkor a külföldi társaság adatainak hitelességét és valódiságát igazoló cégkivonatra van szükség. Ha ez a cégkivonat megvan, a magyar cégbíróság bejegyzi a társaságot. Ha külföldi magánszemély a befektetõ, akkor érvényes útlevéllel kell rendelkeznie. Az érvényes útlevélnek ugyanis az a feltétele, hogy ne vonják büntetõjogi eljárás hatálya alá a külföldi állampolgárt. Ha az érvényes útlevéllel rendelkezik, ebben az esetben, hogyha volt is valaha büntetve, a büntetõeljárás jogkövetkezményei alól mentesült. Miután mindkét esetben, az ominózus társasági és egyedi befektetések esetében is, a szakértõk a vizsgálatok során megállapították, hogy mindkét feltétel együtt volt, ezért azt gondoltuk pénzügyminisztériumi szakértõkkel együtt, hogy nincs szükség arra, hogy mondjuk az FBI-t, vagy valamilyen más szervezetet még kérjünk, hogy az egyébként érvényes útlevelet, az egyébként érvényes cégbírósági másolatot felülvizsgáljuk. Ez a magyarázata annak, tisztelt képviselõ úr, hogy nem volt okunk arra, hogy kételkedjünk ezeknek a társaságoknak, illetve magánszemélyeknek az alkalmasságát illetõen.

Egyébiránt szeretnék azért egy megjegyzést tenni. Azt megdöbbentõnek tartom, hogy egy pletykalap rágalmaiból ide a parlament falai közé is beszivárog egy ilyen azonnali kérdés, s azt még inkább, hogy képviselõ úr jogász létére prejudikál valamit és valakit, amikor tudja, hogy ebben az ügyben bírósági eljárások sorozata fog bekövetkezni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

(14.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage