Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Köszönöm a kérdését, mert egy érzékeny területre irányította a parlament figyelmét.

Alig egy hónappal ezelõtt Kelemen András képviselõ úr, ugyancsak az ellenzék soraiból, ugyancsak aggódott a nagymarosi körgát elbontásával kapcsolatban - csak éppen ellenkezõ elõjellel: õ az elbontás ütemének csökkentése, netalán a leállítása miatt aggódott. Én akkor a következõt válaszoltam neki - idézem -: "A körgát elbontása az elõzetes országgyûlési határozatoknak és kormányhatározatoknak megfelelõen pontosan folyik. Jelenleg az említett területen az ez év novemberére ütemezett elárasztás elõtti meder- helyreállítási munkálatokat végzik."

Tulajdonképpen képviselõ úrnak sem tudok ettõl lényegesen eltérõt mondani. Ugyanis az engedélyezési eljárás minden tekintetben a hatályos jogszabályok által elõírtak szerint zajlott, minden, az ügyben érdekelt hatóság, önkormányzat, vízmûvek, vízügyi igazgatóság és a hajózási fõfelügyelet bevonása és tájékoztatása is megtörtént. A helyreállítás továbbfolytatása és 1996-ra történõ befejezése gazdasági, társadalompolitikai szempontból kívánatos. Érvényes országgyûlési határozatok vannak, és sem szakmai, sem politikai, sem külügyi szempontok nem indokolják a leállítást. Az érvényes határozatok 1991-ben, 1992-ben és 1993-ban megszülettek. Ezeket ma kétségbe vonni sem jogunk, sem alapunk nincs, mert az a hágai bírósági eljárási pozíciónkat rendkívül súlyosan érintené, valamint hátrányosan befolyásolná a további vízmegosztási tárgyalásokat is. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage