Katona Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KATONA BÉLA tárca nélküli miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is szeretném az írásban kiadott anyag egyik mondatát helyesen értelmezni. Egy képviselõ által a parlamentbe benyújtott interpelláció semmiképpen nem tekinthetõ kicsinyes politikai célokra való felhasználásnak. Egy levitézlett politikussal pletykalapban megjelent interjú, amely valótlan adatokat és hamis következtetéseket tartalmaz, az viszont igen.

(14.50)

Az elsõ megoldás egy demokráciában nem csak lehetséges, hanem szükséges is; a másodikat nem lehet tiltani, de tudni kell, hogy árt az ország érdekeinek.

Tisztelt Ház! A Carlos-dokumentumok felülvizsgálata alapján újból meg tudtuk állapítani - ahogy az írásos anyagban is szerepel -, hogy Magyarországon a terroristáknak soha, egyetlen pillanatig kiképzõbázisuk nem volt, sem anyagi, sem technikai eszközökkel nem támogatták õket. A titkosszolgálatok feladata a megfigyelés, és a politikai döntés megszületése után az országból való kiszorításuk volt. Szakmailag, figyelembe véve azt, hogy elsõ alkalommal találkoztak a nemzetközi terrorizmus képviselõivel a magyar titkosszolgálatok, teljesítményük a mai szemmel is elfogadhatónak ítélhetõ meg.

Azt viszont el kell ítélnünk, hogy az akkori politikai vezetés csak hosszas huzavona után volt hajlandó megvonni az éles határvonalat a szabadságharcosok és a terroristák között; lassan és vonakodva hozták meg azokat a politikai döntéseket, amelyek az eltávolításukat megalapozták. Ezzel lehetõvé tették, hogy a terroristák hosszabb idõt tölthettek az országban. Nem tudunk egyetérteni azzal sem, hogy a kiszorításuk során kizárólag a magyar érdekek védelmét tekintették az egyetlen fontos szempontnak.

A mai magyar kormány terrorizmussal kapcsolatos politikája teljes mértékben megegyezik az Antall- és a Boross-kormány ebben az ügyben vállalt politikájával. Azt tartjuk, hogy a magyar érdekeket maximálisan védeni kell, de közben minden erõvel részt kell venni abban a nemzetközi együttmûködésben, amely a terrorizmus visszaszorítását célozta meg. Ezt tette az elõzõ kormány, és ezt tesszük mi is a Carlos-ügyben.

Azt azonban õszintén el kell mondanom, hogy olyan perdöntõ bizonyítékok nincsenek a birtokunkban, amelyekrõl az elmúlt hónapokban néhány külföldi és hazai újságban olvasni lehetett.

Tisztelt Ház! A nemzetbiztonsági bizottság ülésén valamennyi parlamenti párt egyetértett azzal, hogy a terrorizmus minden fajtája ellen minden törvényes eszközzel harcolni kell. Ezt teszik a titkosszolgálatok, a rendõrök, a határõrök nap mint nap. Azt hiszem, valamennyiünk közös érdeke, hogy ezt minél sikeresebben tegyék.

Kérem a képviselõ urat és a tisztelt Házat válaszom elfogadására. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage