Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A választ belügyminiszter úrral egyetértésben adom meg.

A hitel folyósítása nem magánszemélynek, hanem az általa képviselt vállalkozásnak történt '86-ban és '87-ben. A hitel fedezeteként az abból megvásárolt olajkutakra jelzálogot kötött ki a bank. A hitel odaítélésérõl a bank döntött, így természetesen a bank feladata és felelõssége az is, hogy ha az ügyfél nem teljesíti határidõre a hiteltörlesztéssel kapcsolatos kötelezettségeit, akkor mindent megtegyen a kintlévõségek behajtása érdekében.

Képviselõ úr elsõ kérdése azt sugallja, hogy a bank elmulasztotta a behajtás érdekében szükséges lépéseket. Ezzel szemben a bank évekig tartó tárgyalások után a jelzálog alapján az olajkutakat birtokába vette, majd '93 márciusában értékesítette. Az ügyletet a bank igazgatósága - külföldi pénzügyi és jogi szakértõk véleményét is meghallgatva - elfogadta. A szakvélemények alátámasztották, hogy a létrejött ügylet az adott piaci helyzetben elérhetõ optimális árbevételhez juttatta a bankot. Ezzel együtt tény, hogy a hitelnyújtás nem volt kellõen elõkészítve, és az is igaz, hogy a bank a követelésnek csak egy részét kapta vissza, tehát a bankot veszteség érte.

Képviselõ úr második kérdése a fõhatóságok eljárását érinti. A bankok hatósági felügyeletét az Állami Bankfelügyelet, illetve a Magyar Nemzeti Bank látja el. Tekintettel arra, hogy az adott esetben devizahitelezésrõl volt szó, a kérdés a devizahatósági funkciót ellátó Magyar Nemzeti Bank illetékességi körébe tartozik. Ezért adta át az ügyet a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium és az Állami Bankfelügyelet is a Nemzeti Banknak. A Nemzeti Bank devizahatóságként figyelemmel kísérte az ügyet, és amikor ismertté vált, hogy jelentõs összegû deviza nem fog megtérülni a pénzintézet javára, az MNB devizagazdálkodás megsértésének bûntette miatt az ügyészségnél '93-ban feljelentést tett a hitelnyújtásért felelõs tisztségviselõ ellen. A büntetõeljárás lefolytatására az ügyészi határozat értelmében azért nem került sor, mert idõközben a büntetõ törvénykönyv megváltozott és eszerint devizabûntettet csak egyes kiemelt devizajogszabályok megsértése valósít meg. A hatályos jog értelmében az engedély nélküli deviza-hitelnyújtás értékhatárra való tekintet nélkül legfeljebb ötvenezer forint pénzbírsággal fenyegetett deviza-szabálysértést valósít meg. Az adott esetben azonban a cselekmény már szabálysértésként is elévült.

Az egyes hatóságok feladatait, illetékességi körét, intézkedési lehetõségeit jogszabályok határozzák meg. Az adott ügyben a hatóságok azt tették, amire ezek a jogszabályok lehetõséget adtak. Ugyanakkor az is tény, hogy a hitelezõ bank mulasztott, vesztesége egyértelmû. Ez azonban természetesen nem menti fel a hatóságokat állampolgári bejelentéseik megválaszolásának kötelezettsége alól, ezért, mármint a válasz megadásának elmulasztásáért, az érintett állami szervek nevében is elnézést kérek a bejelentést tevõ állampolgártól.

Kérem képviselõ urat és a tisztelt Házat, hogy fogadja el a választ. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage