Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Mint az sokunk elõtt, így ön elõtt is ismert, a fehérgalléros bûnözés egyik legsúlyosabb, az államháztartás számára talán legnagyobb kárt okozó, ugyanakkor a lakosság közérzetét nagyban irritáló válfaja az olajszõkítés néven közismert cselekmény, bár az utóbbi idõben a kõolajtermékek - például benzin és kenõanyagok - területén is hamisításokról keringenek információk.

Csongrád megyében, így választókörzetemben is ez nagyon jelentõs gond, amelyet rendõrségünk igyekszik lehetõségei szerint maximálisan üldözni. Ezen igyekezet eredménye a legutóbbi sikeres akciójuk is, melynek következtében Eperjes községben és Szentesen több százezer liter szõkített olajat foglaltak le és az elkövetõket is elfogták, akikrõl kiderült, hogy az országban már két helyen hasonló cselekmények miatt folyik eljárás ellenük - ami egyébként lehetõvé tette elõzetes letartóztatásba helyezésüket is.

A megyei rendõrkapitányság jó munkáját dicséri, hogy a cselekmények kezdetén az elmúlt években az elsõk között foglalkoztak e jelenséggel. Az õ munkájuk eredménye, hogy például 1993. évben mintegy 4 milliárd forint értékû hamisított olajat foglaltak le, melynek be nem fizetett adótartalma körülbelül 1 milliárd forint. Sajnos, annak ellenére, hogy az elkövetõket felderítették, az adómegtérülés mértéke 2-3 százaléknál nem több, míg a bûnözõk tovább folytatják tevékenységüket, mert a bírósági szak akár évekig is eltarthat, és a büntetési tételek visszatartó hatása is csekély.

Az eljárás során tapasztalt problémák az elmondottakat még súlyosbítják, nevezetesen a lefoglalt olajat a rendõrségnek fegyveres õrökkel akár hetekig is éjjel-nappal õriztetni kell, mert különben a bûnbandák az olajat ellopják. Erre egyébként sok példa volt. A felderített események sok milliárd adóveszteséget okoznak a költségvetésnek, de nyilvánvaló, ez csak a jéghegy csúcsa. A felderítetlen esetek adótartalma szinte felbecsülhetetlen, de biztosan több tíz milliárd forint. Úgy gondolom, hogy csak államigazgatással, bûnüldözéssel, igazságszolgáltatással ezt a cselekményt nem lehet megszüntetni, illetve megelõzni. Megoldás talán az lehet, hogy a gázolajnak csak egy ára legyen, mint azt már sok szakértõ a sajtóban is megfogalmazta, és a fütõolaj kompenzációját talán más technikákkal kellene megoldani.

(15.10)

Tudom, hogy a javaslat, melyet elmondtam, hordoz magában csalási lehetõségeket, de az államháztartást károsító jele, lehetséges hatása - úgy gondolom - összehasonlíthatatlanul kisebb a jelenlegi gyakorlatnál.

Kérdezem a tisztelt miniszter urat, van-e a minisztériumnak valamilyen elképzelése a probléma pénzügypolitikai, pénzügytechnikai megoldására, rendezésére.

Várom a válaszát miniszter úr. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage