Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr!

A sorozatos, nagyösszegû adócsalások ezen a területen közismertek. Megakadályozásukra eddig több kísérlet is történt, igazán hatékonyak ezek a kísérletek nem voltak.

Éppen ezért az 1995. évi költségvetéshez kapcsolódó törvénymódosítások során javaslatot teszünk a hto és a gázolaj - tehát az ipari tüzelõolaj - pénzügyi hídjainak, azaz árának azonos szinten történõ megállapítására, egy, a jogosult felhasználókat kedvezményezõ visszatérítési rendszer alkalmazása mellett.

A szabályozás, az elszámolás legcélszerûbb módjának az látszik, ha az útalap és a környezetvédelmi termékdíj beépül a hto fogyasztási adójába, és ez a növekmény egy összegben, egy jogcímen kerül visszatérítésre a htó-t értékesítõ kiskereskedõk részére.

A hto-felhasználásra jogosultak tehát már csökkentett áron vásárolhatnának, azaz számukra nem merülnének fel finanszírozási nehézségek. Továbbra is fenn kell tartani a hto színezését, a felhasználás ellenõrzését. Ha a színezés elmaradna, akkor nincs olyan ellenõrzési rendszer, amelynek alapján be lehetne bizonyítani, hogy valaki szabadon vásárolta vagy visszatérítéssel jutott tüzelõolajhoz.

A htó-ra vonatkozó intézkedéseken túl javaslatot tettem a jövedéki ellenõrzések során ismertté vált egyéb kõolajszármazékokkal való visszaélések megakadályozására is. Ennek eredményeként bõvül a jövedéki termékek köre, azaz mindazon termékek, amelyekbõl motorhajtóanyag állítható elõ, a jövedéki ellenõrzés és szankcionálás hatókörébe fognak kerülni.

Megítélésünk szerint ezek az intézkedések együttesen kellõ keretet teremtenek a kõolajszármazékok piacán tapasztalt visszaélések radikális csökkentésére.

Végezetül a konkrét felvetésre: tekintettel arra, hogy a jövedéki felelõsségre vonás mellett általában bûncselekmény elkövetése miatt is el kell járni, ezért mind a vám- és pénzügyõrségnek, mind a rendõrségnek a büntetõeljárás szabályait be kell tartania.

Az olajszõkítés útján elõállított kõolajszármazékokat mint bûnjelet le kell foglalni, abból mintát kell venni, és vegyvizsgálat alá kell vonni. A lefoglalt terméket átvevõ Mol Rt. csak a mintavétel függvényében tudja a szállítást megfelelõen elvégezni, illetve a szállítmányt a szükséges helyre irányítani.

Ez az eljárás eredményezi a többnapos vizsgálatot és a hosszú idõt. Ezzel együtt az új konstrukciók valószínûleg lehetõséget adnak arra, hogy ezek a visszaélések nagymértékben visszaszoruljanak.

Kérem képviselõ urat és a tisztelt Házat, hogy fogadja el a választ. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage