Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A képviselõ úr által feltett kérdések eldöntése alapvetõen a Fõvárosi Önkormányzat kompetenciájába tartozik. A Duna-híd csatlakozó úthálózatának megvalósítása ugyanis önkormányzati beruházásnak minõsül. Ebbõl következõen a beruházások egyes elemeinek módosítására, illetve az önkormányzati döntések megváltoztatására a kormányzatnak államigazgatási jogköre nincs.

Minderre tekintettel az elhangzott kérdésekre a választ a Fõvárosi Önkormányzat tájékoztatása alapján tudom megadni.

Elsõ kérdésére: mi az indoka annak, hogy a lágymányosi Duna-híd forgalmát a Budafoki út-Duna-part-változat helyett a Szerémi útra terelik? - ezzel kapcsolatban el kell mondanom, hogy a tervezés és a döntéselõkészítés során több változat részletes vizsgálata történt meg. Ez kiterjedt arra is, hogy a forgalom a Hamzsabégi úton, valamint egy önálló csomópont megépítése után a Duna-parton haladjon.

Ezt a lehetõséget döntõen lakossági tiltakozásra 1990 és '9l között több önkormányzati - így a XI. kerületi és a fõvárosi - határozat is elvetette. Ekkor került kijelölésre a Szerémi út-Budafoki út nyomvonal, melyet mind a lágymányosi közgyûlés - szeretném hangsúlyozni -, tehát mind a XI. kerületi közgyûlés, mind pedig a Fõvárosi Közgyûlés elfogadott.

Ezt tartalmazta az Országgyûlés elé terjesztett '92-es határozati javaslat, és ezt erõsítette meg a XI. kerületi önkormányzat 153/93-as határozata, melyet a képviselõtestület 24 igen, 5 nem, 2 tartózkodással fogadott el. Hangsúlyozni szeretném, több mint négyötödös többséggel az önök önkormányzata, a XI. kerületi önkormányzat fogadta el. Szó sincs tehát arról, hogy a lakossági javaslatokkal az önkormányzat szembefordult volna, sõt, éppen ellenkezõleg, azok testületi mérlegelésével hozta meg döntését.

Arra a kérdésre, hogy látok-e lehetõséget az expó lemondásával összefüggésben a budafoki nyomvonal megépítésére, tájékoztatom a tisztelt Házat és képviselõ urat, hogy az érvényes építési engedélyek megváltoztatására, s ezáltal a híd forgalmának a Duna-partra történõ terelésére nincs sajnos lehetõség, egyrészt, mert a híd és a csatlakozó úthálózat megépítése nem az expóhoz kötõdött.

(15.20)

Arra Lágymányos és Ferencváros túlzsúfolt úthálózatának tovább nem halasztható tehermentesítése miatt volt szükség. Másrészt a forgalom Duna- partra történõ terelésére azért sincs lehetõség, mert a XI. kerületi képviselõ-testület a Kopaszi gát és a Lágymányosi öböl térségét pihenõparknak, védetté nyilvánította.

A következõ kérdésére válaszolva: az önkormányzat környezetvédelmi és zajvédelmi szempontokra való hivatkozással annak idején valóban megfellebbezte a kiadott építési engedélyt. A Fõvárosi Önkormányzat a szükséges tervmódosításokat idõközben végrehajtotta és ennek alapján került sor a Szerémi úti építkezés megkezdésére.

A Fõpolgármesteri Hivatallal folytatott konzultáció alapján kijelenthetem, hogy az építkezés az érvényes hatósági és technológiai elõírásoknak megfelelõen folyik, nem kétséges viszont, hogy egy ilyen nagy értékû építkezés sajnos óhatatlanul együttjár bizonyos porral, sárral és építõgépek zajával, ezt csak az építkezés befejezésével lehet teljesen megszüntetni.

Arra a kérdésére, hogy miért gyorsult fel a területen a munkavégzés, elmondhatom, hogy nem gyorsult fel, nem folyik felgyorsított tempóban, sõt az eredeti ütemezéshez képest éppenséggel lemaradás tapasztalható.

Végül szeretném tájékoztatni képviselõ urat, hogy a jelenlegi építkezés a gazdasági és a környezetkímélési szempontokat egyaránt figyelembe vette, a beruházás leállítása a lágymányosi Duna-híd '95. év végi ütemezett átadását egyszerûen lehetetlenné tenné. Mindez súlyos anyagi és forgalmi károkat okozna.

Amint már arra utaltam, az önkormányzati döntések megváltoztatására nincs lehetõségem, de hozzá kell tennem, hogy ilyen beavatkozás megtételére kellõ indokot most nem látok. Ha idõközben a fõváros arra a megfontolásra jutna, hogy ismételten megvizsgálja a kérdést, úgy a minisztérium részérõl - a statútumnak megfelelõen - haladéktalanul megtesszük a szükséges lépéseket.

Befejezésül képviselõ úrnak említeném, hogy egy ilyen nagyarányú beruházás körül mindig a legkülönbözõbb érdekek csapnak össze. Képviselõ úr érveivel szemben is megjelentek más, jelentõs lakossági követelések, ilyen például dr. Hallaba Máriusz lágymányosi önkormányzati képviselõ sok ezer - saját elmondása szerint több tízezer - lakó nevében tett legutóbbi kezdeményezése, ami a megkezdett beruházás változatlan folytatását és a Szerémi út kiépítésének gyorsítását, megoldását követeli. Épp e sokrétû érdekeket egyeztetve, helyileg kell az érdemi döntést meghozni és annak felelõsségét vállalni. Ezt a XI. kerületi önkormányzat az elmúlt idõben a fõvárossal együttmûködve többszörösen vállalta. Köszönöm a figyelmét. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage