Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Az emberi jogok és alapvetõ szabadságjogok védelmérõl szóló egyezmény 11. cikke szerint mindenkinek joga van a békés célú gyülekezés szabadságához. E jogok gyakorlását csak a törvényben meghatározott olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság vagy a közbiztonság, a zavargás vagy bûncselekmény megakadályozása, a közegészség, az erkölcsök, illetõleg mások jogai és szabadságjogai védelme érdekében szükségesek.

A magyar gyülekezési törvény mindenben megfelel az európai elvárásoknak, az interpellációban felvetett eset miatt Magyarországnak nem kell szégyenkeznie Strasbourgban. A tények: a Dél-pesti Városkörnyezet- és Kultúravédõ Társaság elnöke szeptember 30-ára közterületi rendezvényt jelentett be - a törvényi elõírásoknak megfelelõen - a Budapesti Rendõr-fõkapitányságon, a soroksári Közvágóhíd út találkozásának területére az úgynevezett expóügyben tiltakozás demonstrálására.

(15.30)

A rendezvényt a Budapesti Rendõr-fõkapitányság a gyülekezési törvény alapján azért tiltotta meg, mert annak a jelzett helyen és idõben való megtartása a közlekedés rendjének aránytalan sérelmét eredményezte volna. A kérelmezõ tudomásul vette a tiltást, kijelentette, hogy ellene kifogással, bírósági felülvizsgálati jogával nem él.

Szeptember 25-én a kérelmezõ új bejelentést tett, amelyben a demonstráció helyszínéül az expó területét, találkozási helyként pedig a vágóhíd elõtti területet jelölte meg. Rendõri közremûködést, biztosítást kért a demonstráció helyszínére való áthaladáshoz. Az új bejelentést a fõkapitányság tudomásul vette, és felhívta a szervezõ figyelmét, hogy a rendezvény megtartásának tervezett helyszíne a Világkiállítási Programiroda közforgalom elõl elzárt munka- és építési területe, ami nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, ezért a területre bejutásról annak kezelõje dönthet. Tájékoztatták arról is, ha nem kapnak engedélyt a programirodától, bejelentésük a rendezvény építési területen kívüli megtartására sem érvényes.

Szeptember 30-án 13 óra körül - az elõre jelzett 1000-1500 fõhöz képest - mintegy 30 fõ érkezett a demonstráció helyszínére. (Derültség az SZDSZ padsoraiban.) A rendõri biztosítás parancsnoka kérte a kérelmezõt, egyeztessék a programiroda képviselõivel az építési területre való belépést. Az egyeztetés eredménytelenül végzõdött, mivel az expó kormánybiztosa a balesetek megelõzése érdekében megtiltotta az építési területre a belépést. Ekkor a biztosítás parancsnoka felszólította a kérelmezõt, hogy a munkaterület bejárata elõl vonuljanak el. A felszólítás eredménytelen volt, a parancsnok ezért "a törvény nevében!" szavak elõrebocsátásával megismételte a felszólítást. (Derültség.) Az ismételt felszólításnak a jelenlévõk eleget tettek, és néhány perc múlva a területet elhagyták. Egyéb rendõri intézkedésre nem került sor. Ezt egyébként a helyszínen készült folyamatos videofelvétel is dokumentálja.

A gyülekezési törvény szerint, ha a rendezvényt feloszlatják, a rendezvény résztvevõje a feloszlatástól számított 15 napon belül pert indíthat a feloszlatás jogellenességének megállapítására. Ilyen pert nem kezdeményeztek.

Tájékoztatom képviselõ urat, hogy a kérelmezõ október 21-én 18 órára újabb demonstrációt szervezett. Ezt is engedélyezte a rendõrség. Az illetõ úr egyedül jelent meg (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) a rendezvényen, a gyülekezési törvényt nem sértette meg (Hangos derültség.), a feloszlatására nem került sor. (Nagy taps, derültség a kormánypártok padsoraiban. - Zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage