Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Ház! Igen Tisztelt Képviselõtársaim! Eredetileg Bauer Tamás képviselõtársam kétpercesére szerettem volna reagálni, de miután idõközben Dornbach Alajos képviselõtársam is reagált az elhangzottakra, nem lehet szó nélkül hagyni az õ megközelítését, miszerint itt a rebus sic stantibus esete forogna fenn.

Semmiféle megváltozott körülményekrõl beszélni nem lehet, hiszen öt éven keresztül azt mondottuk, pedig nem mi kezdtük 1990-ben, hanem ezt megelõzõen még a Németh-kormány vetette fel, hogy expót kell rendezni, mert ez egy kitörési lehetõség az ország számára, ez egy óriási lehetõség a térségbõl való kiemelkedésre. Ezek után jött egy új kormány, amely azt mondotta, hogy nem kívánja megrendezni. Elnézést kérek, a körülmények megváltozására való jogászi hivatkozás ebben az esetben szóba sem jöhet.

Hogy képviselõtársaim, illetõleg a kívülállók is pontosan értsék, mirõl van szó: például olyan esetben elképzelhetõ az ilyen hivatkozás, ha valaki egészségesen vállal mondjuk eltartási szerzõdést, de utána gépkocsibalesetet szenved és megrokkan, akkor ezt követõen már nem tudja az eltartottat elesettségében ápolni, gondozni, gyámolítani, hanem õ maga is elesetté válik. Ilyen esetben beszélhetünk a körülmények olyan megváltozásáról, ami miatt egy szerzõdést fel lehet bontani. De közel másfél évvel az expó megrendezése elõtt azt mondani, hogy mától kezdve nem érdekel az expó, mert én másként gondolkodom errõl, ez nem megváltozott körülmény.

Bauer Tamás képviselõtársam arra hivatkozott, hogy kérdezzük meg Rabár Ferencet és Kupa Mihályt - akik nincsenek itt - mert õk expóellenesek voltak és bizonyíthatnák, ha itt lennének. Hát igen, én magam is azt mondom, hogy mondhatná Rabár Ferenc és Kupa Mihály is, de nincsenek itt! És igen tisztelt Bauer képviselõtársam, miután nem olyan régóta képviselõ, talán elfogadja tõlem azt a megállapítást, hogy igazán nem tekinthetõ elegáns dolognak arra hivatkozni, aki nincs itt. Ellenben itt van Szabó Iván... (Derültség.) Ne haragudjon, de ha jól emlékszem, õ is pénzügyminiszter volt a Demokrata Fórumból, õt igazán meg lehetne kérdezni. Miért nem õt javasolta? A távollevõket kívánja javasolni nekünk? (Demeter Ervin tapsol.) Tehát én viszont azt javaslom, hogy akkor kérdezzük meg Szabó Ivánt és Szabó Iván tud majd autentikus választ adni abban a kérdéskörben, amire a távol lévõ Rabár Ferenctõl és Kupa Mihálytól a legnagyobb sajnálatunkra nem tudunk választ kapni. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage