Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Én csak azért merészeltem a jelen nem levõ Rabár és Kupa volt miniszter urak véleményét idézni, mert Zsigmond Attila hosszasan idézte a jelenleg nem jelenlevõ Békesi Lászlót, egyébként ez nem jutott volna eszembe.

Rabár Ferenc nemrég egy újságnyilatkozatában emlékeztetett arra a korábbi mondatára, hogy csak a testén keresztül, tehát azóta is fönntartotta ezt a véleményét. Számomra emlékezetes az, hogy Kupa Mihály 1991. október elején, amikor az Antall-kormány elõször lemondta az expót, akkor milyen diadalittas sajtóértekezletet tartott ebben az ügyben. Én így emlékszem, s úgy látom, a teremben - és nyilván azon kívül is - sokan emlékeznek még Kupa Mihálynak erre a véleményére.

Azt azonban nagyon nyomatékosan szeretném leszögezni - szemben Szabó Iván képviselõtársam feltételezésével -, hogy a szabaddemokraták sohasem azért ellenezték az expót, mert azt a kommunisták találták ki. A szabaddemokraták sohasem azért támogottak vagy elleneztek valamit, mivel azt a kommunisták vagy bárki más találta ki, hanem a dolog érdeme miatt: azért elleneztek valamit, mert azt nem tartották jónak, mert azt hülyeségnek, fölöslegesnek, költségesnek, ráfizetésesnek, károsnak tartották - függetlenül attól, hogy ki találta ki, és ki nem találta ki.

Ami pedig a körülmények megváltozását illeti, úgy ítélem meg, a körülmények lényegesen megváltoztak azóta: azok a feltevések bizonyultak megalapozatlannak, amelyekre '89-ben meg '91-ben a dolgot alapozták. Ugyanúgy, mint ahogy a vízlépcsõ esetében másképp látta a környezetet, a környezeti és gazdasági összefüggéseket a vízlépcsõt lemondó Németh-kormány, mint ahogy a vízlépcsõt forszírozó Lázár-kormány meg Grósz-kormány látta ezt a kérdést.

Torgyán József képviselõtársam logikája szerint súlyos felelõtlenséget követett el a Németh-kormány, amikor fölmondta a vízlépcsõt, és Torgyán Józsefnek a maga logikájával azt kellene követelnie, hogy a jelenlegi kormány is tartsa be azokat a megállapodásokat, amelyeket a csehszlovák kormánnyal egykoron a korábbi magyar kormányok kötöttek. (Közbeszólás: Még megépíttethetitek, Tamás!.) Nem fogjuk.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage