Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház!... (Derültség, közbeszólások: Asszony!)... Elnök Asszony, elnézést. A beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatos morális kifogásainkról már többen szóltak itt a Házban, de elfogadásával szemben jogi aggályok is felmerülnek.

A Magyar Köztársaság alkotmányának 70. §-a (1) bekezdése szerint minden állampolgár köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelõen a közterhekhez hozzájárulni. Ennek az alkotmányos kötelezettségnek a teljesítését hivatott szolgálni a büntetõ törvénykönyv 310. §-a, mely büntetni rendeli az adó- és társadalombiztosítási csalást.

E törvénybeli tényállás nemcsak azt tekinti a bûncselekmény elkövetõjének, aki magatartásával az adóbevételt, illetve a társadalombiztosítás járulékbevételének összegét csökkenti, hanem azt is, aki megtévesztõ magatartásával a járulék behajtását jelentõsen késlelteti vagy megakadályozza. A jogalkotó tehát szankcionálni kívánt minden olyan magatartást, mely a közterhekhez való hozzájárulás alkotmányos követelményét csorbítja.

A beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatban felmerülhet tehát, hogy sérti az alkotmányt. Aggályos amiatt is, mert ha az adós a törvényjavaslatnak megfelelõen, az ott meghatározott ideig befizeti tartozását, ezzel mintegy elismerve az adó- és társadalombiztosítási összegek befizetésének eddigi eltitkolását, elhalasztását, mégis mentesül ennek jogkövetkezményei alól.

Tehát a törvényjavaslat elfogadása azt a képzetet erõsíti az állampolgárokban, hogyha egyszer elengedik tartozásukat, akkor az elõfordulhat még egyszer, ha egyszer nem kap büntetést a bûncselekmény elkövetéséért, máskor is mentesülhet alóla. Ennek következményei pedig beláthatatlanok. Könnyen lehet, hogy az önkéntes jogkövetés fellazulása társadalmi méretekben és hosszú távon többszörös kárt okoz, mint amennyit a költségvetési haszon rövid távon eredményezhet a törvényjavaslat elfogadása esetén.

Kérem képviselõtársaimat, vessék össze ezt a két tényt, mérlegeljék a helyzetet, és döntsenek a törvényjavaslat ellen. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage