Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): A földkiadó bizottsági törvénnyel kapcsolatosan már most hallani a hangokat, miszerint le kellene állítani a földkiadást, nincs rá szükség: majd a törvény megoldja.

Uraim! Önök tévednek - óriásit tévednek! Az önök igazi ellenfele a nem mûködõképes, a nem piacképes magyar mezõgazdaság lesz. Ugyanis az okosoknak a magángazdaság lehetõség, az okos agrárértelmiséginek az piac, a kevésbé okosnak viszont halálos ellenfél. Sajnos ezt kell mondanom, mert legyõzi.

Akkor mi a cél? Egyszerûen, ha az ember logikailag végignézi, nem érthetõ, mi a cél. Mi az önök célja? És szinte félve mondom ki, hogy a cél megvan. A cél kitapintható: a szövetkezet gúnyájába bújtatva egy szûk csoport, elértéktelenítve a vagyont, megvéve a földtulajdont, versenyre lehetetlen helyzetet teremt a térségben, már magántulajdonosi alapon megszerzi a tulajdonjogot. És kibújik a csirke a tojásból: attól a pillanattól kezdve, amikor kellõen összeszûkül a tulajdon egy-egy kézben, az már magántulajdonként mûködik.

És nem ez az igazi gond, hanem az, hogy verseny nélkül alakult ki egy mûködtetési jog, verseny nélkül alakul ki egy tulajdonosi struktúra, ami a magyar gazdaságnak kimondottan ártalmas. Ez így már meggyõzõ érv.

Persze önök joggal feltehetik a kérdést: miért aggódom én? Miért? Azért aggódom, kedves képviselõk, annak ellenére, hogy nekem tulajdonképpen, ha rövid távú elképzeléseim volnának, ez a legjobb, amit önök tehetnek, így bizonyosodik be a legrövidebb idõn belül, hogy ez egy rossz elképzelés, és csõdbe viszi az országot. De egy képviselõnek az a feladata, hogy ne tapsikoljon a mások hibájának, hanem, ha tudja, akadályozza azt meg. És ez az én célom is.

Ezek után, képviselõtársaim, önöknek csak azt tudom mondani: nagyon gondolják meg, hogyan szavaznak, mert ez önökre nézve a legveszélyesebb, erre már kitértem.

Önök pedig, kedves téesztagok, illetve érdekeltek, azt hiszem, a legnagyobb bajban vannak, amióta csak a szövetkezeti átalakulás egyáltalán szóba került. A legnagyobb bajban, mert ez a törvény - elfogadva - az önök számára egy olyan helyzetet teremt, amibõl se ki, se be. Én azt tudom javasolni, és felelõsen azt tudom javasolni, hogy a most hatályos törvény értelmében, annak paragrafusai alapján, ha mûködik a termelõszövetkezet, ha mûködik a vagyon, és ezzel önök elégedettek, akkor várják ki a módosítást. De ha nem mûködik a vagyon, értéktelenedik az üzletrész, fogjanak össze, és a jelenleg hatályos törvény 115. §-a szerint kezdjék meg a szétválást a helyi agrárértelmiség vezetésével, mert ezzel, ha az országot nem is, de saját magukat, saját térségüket megmenthetik attól a katasztrófától, ami ezzel a törvénnyel önökre eljön. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage