Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Bogárdi Képviselõtársam! A krónikás lehet kellemetlen útitárs is. Néhányan vagyunk, akik végighallgattuk az elmúlt négy évben az ön fejtegetéseit a mezõgazdaságról és a szövetkezeti törvénykezésrõl. Nyugodtan állíthatom, hogy az folyamatosan változott - és rossz irányba változott. Az a Bogárdi Zoltán, aki 1989-90-ben a Magyar Demokrata Fórum mezõgazdasági programjáról álmodott, és az, aki az elõbb felszólalt, azt hiszem, több fényév távolságra van egymástól. Szeretném, ha legalább azt ismerné, hogy a kisgazdapárti szövetség és a koalíció fenntartása mennyire deformálta a Magyar Demokrata Fórum és az ön álláspontját a mezõgazdaság ügyében az elmúlt négy évben. Ez a szövetkezeti törvénykezésre is vonatkozik.

A másik gondolat. Elõttem még eléggé világos emlékképek élnek arról az utolsó egyeztetési kísérletrõl, ahol Kutrucz Katalin képviselõ asszony majdnem létrehozott egyfajta kompromisszumot az ellenzéki pártok és az akkori kormánypártok képviselõi között pont ezekrõl a törvénymódosításokról, mint amikrõl most szó van. Akkor is elég nagy volt ez a távolság, s ez a távolság mára tovább nõtt.

Három apró reflexióm lenne. Az egyik: a mezõgazdaság önök által történt átszervezését a szavazási eredménnyel "köszönte meg" a falun élõ lakosság; annyira jó néven vették, hogy az átszervezés ilyen jól sikerült, és hogy szegény gazdagok lettek - gazdag papírokkal és kevés lehetõséggel. A másik: fel kellene hagyni már a szövetkezetivezetõ-ellenességgel. Rosszul fordult ez és rosszul köszönt vissza az elmúlt idõszakban, és nem hinném, hogy a történet ma errõl szólna.

Befejezésül pedig csak annyit, hogy a nem mûködõ mezõgazdaság alternatíváját az elmúlt négy év törvénykezésével éppen önök hozták létre. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage