Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Asszony! Úgy gondolom, hogy Suchman Tamás igen tisztelt képviselõtársam nem gondolta végig azt, amikor a Független Kisgazdapártot mint Bogárdi Zoltán véleményét deformáló tényezõt említette. Azért, hogy a világ elõtt egyértelmû legyen, hogy a Független Kisgazdapártnak mi volt és jelenleg mi az álláspontja, kénytelen vagyok itt elmondani.

Egyrészt mi azt mondottuk, hogy azonnal vissza kell adni a tulajdont, mégpedig reprivatizáció útján, ami azt jelentette volna, hogy egy tollvonással, tehát a másodperc tört része alatt vissza lehetett volna állítani a tulajdont, mondjuk úgy, mint abban az idõben, amikor a nácik a zsidók vagyonát elvették, és bejegyezték a telekkönyvbe, hogy a tulajdonos zsidó, ezzel korlátot állítottak a tulajdonnak, s amikor a nácizmus megbukott, akkor telekkönyvileg törölni rendelték a zsidóbejegyzést, és helyreállt a tulajdon.

(11.30)

Ugyanezt akartuk mi a kisemberek tulajdonánál is, amit sajnos az MSZP is meggátolt, nem engedte, hogy ez így történjen. Emellett azt mondottuk, hogy minden pénzt a vidék, a mezõgazdaság talpra állítására kell fordítani, mert a mezõgazdaság az iparnál sokkal jobb adottságokkal rendelkezik az éghajlat, a földek kitûnõ minõsége, az óriási felhalmozott tapasztalatanyag miatt, és az, hogy mellettünk terül el a földkerekség legnagyobb éhségzónája - a Szovjetunióra, illetõleg utódállamaira gondolok - kitûnõ lehetõségeket adott volna, de ennek érdekében a mezõgazdaságnak kellett volna elsõbbséget adni minden egyéb tényezõvel szemben.

Sajnos ez nem következett be, többek között ezért lépett ki a koalícióból a Független Kisgazdapárt. Sõt, 1990. augusztus 20-án, a soproni beszédemben elmondtam, hogy ez egy tarthatatlan helyzet, és ezért a Kisgazdapárt nem tud a Demokrata Fórum mellett kiállni. Ezért úgy gondolom, hogy Suchman képviselõtársam most igazságtalan volt a Független Kisgazdapárthoz, és ezért tessék nekem elnézni, hogy 30 másodperccel még túl is léptem a megadott kereteket. Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage