Gerócs József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GERÓCS JÓZSEF (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Ha a mezõgazdaság fejlesztésébõl, illetve a mezõgazdaság termelésébõl akarunk kiindulni, akkor vissza kell menni az 1959-1960-as idõszakra, arra az idõszakra, amikor a termelõszövetkezetek szervezése megtörtént. Mint gyakorló állatorvos közel négy évtizedet töltöttem a gyakorlatban, mint vezetõ és gyakorló állatorvos, és részt vettem a termelõszövetkezetek szervezésében is. Azt hiszem, ezért jogom van elmondani azt, hogy tulajdonképpen mi is volt akkor.

Elõször is Magyarországon 1959-ben volt a csúcson a mezõgazdasági termelés. Olyan hihetetlen magas szinten volt, hogy azt hiszem, ha most mindent rendbe tennénk is, még legalább húsz év kellene ahhoz, hogy azt újra elérjük. Ugyanis abban az idõben több borjúhúst fogyasztott a magyar lakosság, mint amennyi marhahúst fogyaszt ma. Több tejet ittak a malacok, mint amennyit ma az emberek fogyasztanak. Több volt a túró, tejföl, az asszonyok túróval nevelték a kacsákat, pulykákat. Hol vagyunk ma ettõl? Ma egy túrósrétes már luxus lesz!

A szétverésrõl is egy-két gondolatot. Kik voltak azok, akik szétverték a kisgazdaságokat, a magyar parasztgazdaságot 1959-ben, és kik voltak azok, akik nemcsak szétverték, hanem kifosztották? Kik voltak azok, akik most a gazdaságot szétverték és kifosztották? Hány kisgazda volt közöttük, hány MDF- es, hány kereszténydemokrata volt közöttük? Önök mondják meg a választ! Menjenek el és kérdezzék meg, kik ülnek most a termelõszövetkezetekben! Azok, akik a mezõgazdaságot ilyen állapotba vitték!

Magyarországon... Elnézést, lejárt az idõm! Egy gondolatot még... Azt mondják, hogy a termelés magas szinten volt a termelõszövetkezeteknél. A termelõszövetkezetek csak annyival termelnek többet, mint amennyivel a nagyhozamú gabona, a hibrid kukorica többet ad. Ugyanazok az eredmények jelentkeznek a kisgazdaságokban, méghozzá legalább 10-15 százalékkal jobb eredményben. Ha önök erre kíváncsiak, elviszem önöket a körzetembe - 104 település tartozik hozzám -, és megmutatom azokat a gazdákat, akik most a rossz idõjárásban is hektáronként 60-65 mázsa kukoricát termeltek egy hektár területen. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage